Що відбувалося на ринку криптовалют

Протягом цього тижня біткоїн постійно зростав у ціні. 16 грудня його ціна вперше в історії перевищила $20 тисяч. А в листопаді курс криптовалюти перевищив трирічний максимум у 17 тисяч доларів.

Загалом же за останній рік вартість біткоїна зросла приблизно на 180% (тобто майже втричі). Трейдери криптовалют доволі оптимістично оцінюють його перспективи, стверджуючи, що він може сягнути в ціні навіть $300-400 тисяч.

Підживлює їхні очікування і той факт, що біткоїн є обмеженим ресурсом: усього може існувати лише 21 мільйон його одиниць.

Читайте також: Комісії в мережі біткоїна зросли в 4 рази за п'ять днів

Чому Bitcoin так стрімко росте

Інвестори почали вкладати в криптовалюти під час нестабільності на світових фондових ринках, яку викликала пандемія коронавірусу. Сприяли цьому й послаблення головної міжнародної валюти — американського долара.

У кризові часи люди схильні вкладати кошти у так звані «безпечні гавані» — активи, на які криза впливає якнайменше, приміром, золото. Вочевидь, криптовалюти, торги яких не залежать від коронавірусних обмежень, тепер також входять до числа таких безпечних активів.

Тому фінансові аналітики та інвестори не здивовані зростанням вартості Bitcoin і прогнозують, що в найближчі тижні він може стати ще більш цінним активом. «Це лише початок, і, на нашу думку, йому  ще є де розігнатися», — коментує виконавчий директор Grayscale Investments Майкл Зонесгайн.

Читайте також: Біткоїну спрогнозували зростання до $400 тис.

Утім не всі поділяють ентузіазм щодо біткоїна, оскільки з ним можна проводити шахрайські операції. А оскільки це децентралізований актив, не існує установи, яка б забезпечила вам відшкодування його втрат.

Крім того, курс біткоїна (як і будь-якої іншої криптовалюти) фактично неможливо спрогнозувати. У березні цього року, приміром, він за два дні подешевшав удвічі. Саме тому Bitcoin так само можна вважати ризиковим активом.