Що відбувалося

Востаннє таке максимальне значення за день Brent досягнув 5 березня. На наступний день була розірвана угода ОПЕК і Росії щодо обмеження видобутку нафти, після чого вартість палива обвалилася.

Відразу після досягнення $52 нафта припинила зростати й трохи знизилася — до $51,9 за барель. 19 грудня ціна знову повернулася на рівень п’ятниці і становила $52,32 за барель.

При цьому ціна січневих ф’ючерсів на нафту марки WTI впала до $48,10 за барель, втративши 0,54%.

Прогноз на 2021 рік від ICU

Ціни на нафту зростатимуть впродовж наступного року. На кінець 2021 року її середні значення становитимуть $55-60 за барель.

«Оптимізм щодо вакцин і величезний приплив ліквідності на фінансових ринках компенсують негативний ефект скорочення попиту на нафту через локдауни, а з відкриттям економік ціни поступово зростатимуть», — пояснив цю тенденцію голова департаменту з корпоративного аналізу ICU Олександр Мартиненко.

Динаміка ціни у 2020 році

Цього року, як писав «Мінфін», вперше в історії ціна ф'ючерсу нафти марки WTI впала до нуля, а потім досягла негативних значень: котирування завершили торгову сесію на позначці мінус $37,63 за барель. Ціна нафти марки Brent у квітні цього року знижувалася до $19.

Купити ОВДП від ICU: до 2,85% в доларах США