Причини затишшя

За словами експерта, зростання ставок по ОВДП зупиниться через те, що на локальний ринок повертаються інвестори-нерезиденти.

Вона нагадала, що під час останнього аукціону Мінфіну вдалося залучити рекордну суму — 51,44 млрд грн. З'явився попит на наші папери, плюс сприятливий для входу валютний курс.

«Нерезиденти починають входити в ОВДП. Значить, навряд чи ми побачимо найближчим часом зростання прибутковості », — підсумувала експерт.

Читайте також: Стало відомо, хто та скільки купив ОВДП на рекордному аукціоні

Є ще одна причина, яка змушує засумніватися в подальшому зростанні ставок. Як зазначила Євгенія Грищенко, до кінця року прибутковість ОВДП зазвичай зростає тому, що Мінфіну потрібні гроші, щоб закрити дефіцит бюджету.

«В принципі практично всю «діру» дефіциту ми покрили, а на початку року вже немає необхідності поспішати. Тому не факт, що Мінфін продовжить піднімати ставки, а якщо і продовжить, то зростання буде незначним — 0,1-0,2% », — припустила експерт.

Читайте також: Скільки можна заробити на проблемах країни

Яким ОВДП віддавати перевагу

За словами Грищенко, прибутковість за валютними паперами дуже низька — близько 3%. І практика інвестування останніх років показала, що інвестори, які вкладають в папери у валюті, заробили менше, ніж могли б заробити в гривні за цей період.

«Якщо ми очікуємо, що буде все спокійно і ніяких колапсів не станеться, то гривнева інвестиція буде приносити вищу дохідність», – зазначає вона.

Що стосується терміну розміщень, тут все також залежить від очікувань інвесторів. Експерт нагадала, що коли у всіх були очікування, що ставки виростуть, то більшість інвестувало в короткі папери. Інвестори розраховували, що через три місяці ОВДП буде погашено і вони зможуть купити облігації з більш високою ставкою.

«Якщо ми очікуємо, що ставки, швидше за все, зупиняться або будуть знижуватися, тоді є сенс інвестувати на довший період і фіксувати вищу ставку», — радить експерт.

Переваги ОВДП

Що пропонує Мінфін перед Новим роком

Міністерство фінансів 22 грудня проведе аукціон з розміщення гривневих і доларових облігацій внутрішньої державної позики (ОВДП).

До розміщення пропонуються гривневі ОВДП з терміном обігу 3, 4, 6 місяців. Також ОВДП терміном обігу 1 рік, 1,5 року, 2 роки, 3 роки, 4 роки і 5 років.

Доларові ОВДП пропонуються з терміном обігу 1 і 1,2 року.