До бюджету було залучено 51,44 млрд грн, з яких 3,45 млрд припали на нерезидентів. Останні наполегливо нарощують свої позиції в ОВДП, що демонструють такі діаграми:

Структура портфелю ОВДП (млрд грн) на 01.12.2020. Джерело: НБУ

Структура портфелю ОВДП (млрд грн) на 17.12.2020. Джерело: НБУ

Позиції нерезидентів в період з 01.12.2020 по 17.12.2020 зросли на 5,03 млрд грн (з 75,25 до 80,28 млрд). Як і минулого тижня, популярністю у них користуються номіновані в доларах 5-річні папери. З цієї причини тиск на гривню знижується. З іншого боку, попит на валюту у інших учасників ринку спадає через зниження ділової активності в економіці України. Нацбанк нерідко виходив на міжбанк з покупками валюти, що дозволило йому збільшити міжнародні резерви більш ніж на 140 млн доларів США. По валютній парі долар / гривня на рівні 27,70 сформувалася досить багато позицій покупців. Ймовірно, до кінця року падіння курсу долара до гривні ще нижче не відбудеться.

Наступного тижня на аукціоні Мінфіну по розміщенню ОВДП інвесторам будуть запропоновані 11 випусків держбондів з погашенням через 3, 4, 6, 12, 18, 24, 36, 48 і 60 місяців в гривнях, і 12 і 14 місяців — в доларах США. Буде цікаво подивитися, наскільки активно нерезиденти почнуть повертатися в даний інструмент, з огляду на досить багатий вибір паперів. Отримані кошти Мінфін направить на фінансування видаткової частини бюджету. Дані ресурси можуть бути освоєні не тільки в рамках бюджету, а частково потрапити і на міжбанк. Певну підтримку курсу національної валюти до євро і долара й новини про прийняття держбюджету на наступний рік.

Основні параметри фінансового плану країни на майбутній рік такі: інфляція прогнозується на рівні в 7,0%, економічне зростання при цьому повинен скласти 4,7%, а дефіцит держбюджету — не більше 5,5% від ВВП. Прем'єр України Денис Шмигаль висловив повну впевненість в озвучених параметрах, проте не всі поділяють такий оптимізм. У будь-якому випадку Україна залишається надзвичайно залежною від зовнішніх джерел фінансування, але високі ставки дозволяють залучати спекулятивний капітал в наші держбонди. Співпраця з МВФ залишається запорукою впевненого виконання бюджету в цьому і наступному році. Беручи, до уваги все вищевикладене, буде необачно чекати зміцнення гривні до долара США нижче рівня в 27,50.

Наступного тижня по курсу долара США проти гривні очікую корекцію до рівня 27,90. Євро до гривні, ймовірно, зміцниться до позначки 34,15. Швидше за все, пік торгів доведеться на четвер, так як в п'ятницю міжбанк працювати не буде. Після цього ринок буде готуватися до Новорічних свят і активізується вже на початку січня наступного року.

Рекомендації щодо диверсифікації валютних ризиків залишаються незмінними: тримати в гривнях слід тільки суму майбутніх витрат поточного місяця. Всі інші накопичення краще інвестувати в надійні активи або зберігати в іноземних валютах: наприклад, доларах США і євро в рівних частках. Дотримання цих простих правил допоможе вам істотно мінімізувати валютні ризики.