Головні емоції — невпевненість та надія

Як показали результати дослідження, головними емоціями наших співгромадян зараз є невпевненість (її відчувають 35% опитаних), надія (29%) і тривога (26%). При цьому чоловіки турбуються менше, ніж жінки (22% проти 30%). Також значно рідше, ніж за вибіркою загалом, тривожаться молоді люди 25-34 років (21% проти 26% загалом).

Коронавірус як серйозну і дуже серйозну загрозу для себе визначили 20% опитаних. Ті, у кого знайомі перехворіли на важку форму вірусу, частіше побоюються захворіти, ніж ті, у кого таких знайомих немає (84% проти 67%). Ще 65% опитаних вважають, що вони мають високу ймовірність захворіти на Covid-19.

61% українців найбільше боїться, що захворіють їх близькі. Крім цього, наші співгромадяни побоюються, що, захворівши, не отримають належної медичної допомоги (52%) та погіршення загальної економічної ситуації в Україні (36%).

На даний момент страх погіршення фінансового становища сім'ї і страх захворіти коронавірусом турбують українців приблизно на одному рівні: 45% проти 44%. У жовтні цей розподіл мав таку саму структуру: 43% проти 38%.

Що думають про локдаун

44% вважають за необхідне ввести обмеження або повну заборону на проведення всіх масових заходів за участю понад 10 осіб, 29% — підтримують ідею про різдвяний локдаун з обмеженнями для сфери послуг та торгівлі і про повний перехід на дистанційне навчання для освітніх установ. Крім того, 26% вважають логічним продовження адаптивного карантину, коли обмеження безпосередньо пов'язані з кількістю захворілих в регіоні.

Що стосується готовності українців до жорсткого локдауну, то результати опитування показали, що у 18% опитаних вистачить грошових ресурсів на 1-2 місяці, у 13% — на два тижні.

Читайте також: Локдаун в Україні запровадять з 8 по 24 січня. Які обмеження будуть діяти

Працюють, як раніше, отримують менше

Згідно з дослідженням, близько 52% опитаних продовжують працювати в докризовому режимі, 18% — працюють менше через карантин і скорочення кількості робочих годин або днів. Повністю або частково віддалено працює 9% українців.

Для 46% учасників опитування рівень доходів знизився, в порівнянні з початком карантину. Для 10% з них дохід зменшився більш ніж на 70%. Для більшої половини опитаних (53%) дохід зменшився на 21-50%. Всього близько 73% опитаних відчувають фінансові труднощі через карантин.

Читайте також: Скільки хочуть заробляти українці — дослідження

Наскільки близько підібрався коронавірус

Станом на останні дати листопада, у 54% респондентів були підтверджені випадки коронавірусу серед знайомих, ще у 34% опитаних серед знайомих спостерігалися схожі симптоми. Також 9% респондентів відповіли, що самі перенесли коронавірус і ще 16% сказали, що пережили схожі симптоми.

Більшість респондентів, які перехворіли на «корону», перенесли захворювання в легкій формі (54%), 45% були в середній важкості і 1% відповіли, що перехворіли у важкій формі.