Що відбувається з курсом

Вартість першої криптовалюти почала різко підніматися 11 грудня з локального мінімуму в $17,5 тис. За останні 6 днів вона збільшилася на 30%, за минулу добу — на $3620, або на 18%.

Зростання прискорилося після подолання історичного максимуму в $20 тис. Це може бути пов'язано з багатомільйонними ліквідаціями коротких позицій трейдерів на криптобіржах.

За даними сервісу bybt.com за останні 24 години були примусово закриті позиції 78,9 тис. трейдерів на суму понад $1,11 млрд. Майже $ 967 млн ​​з них припали на угоди з біткоїнами.

Читайте також: Курс біткоїна піднявся вище $ 22,3 тисячі

При різкому зростанні курсу біржі починають примусово закривати контракти тих, хто грав на зниження. Це стандартний механізм — щоб не втратити гроші, біржі ліквідують короткі позиції клієнтів і забирають залишені під заставу кошти собі. Це різко змінює співвідношення угод на покупку/продаж на користь перших, що викликає різке зростання вартості активу.

Передісторія

16 грудня ціна біткоїна перевищила $20 тис. на тлі відразу декількох позитивних новин. Стало відомо, що в 2021 році Чиказька біржа опціонів (Cboe) запустить індекс на криптовалюти. Інструмент буде показувати динаміку ціни цифрових активів і історичні дані.

Читайте також: Біткоїну спрогнозували зростання до $400 тис.

Не менш важлива новина надійшла від іншої біржі з Чикаго — CME. Вона оголосила про додавання ф'ючерсів на Ethereum з 8 лютого 2021 року. Зараз інструмент очікує оцінки фінансового регулятора.

Відео: Як освоїти криптовалюту з нуля за вечір і чому це потрібно зробити

Вперше ф'ючерси на криптовалюту з'явилися на CME 18 грудня 2017 року. Біржа додала контракти на біткоїни на наступний день після того, як його курс встановив попередній історичний максимум поблизу $20 тис.