Несподіване припущення

Головний інвестиційний директор Guggenheim Partners Скотт Мінерд заявив, що фундаментальний аналіз, проведений його інвестиційною компанією, свідчить про те, що біткоїн повинен коштувати $400 тис. За словами Мінерда, аналіз заснований на двох фундаментальних індикаторах: дефіциті активу і його вартості у відношенні до золота у відсотках від валового внутрішнього продукту.

«Біткоїн має безліч атрибутів золота, і в той же час незвичайну цінність, з точки зору транзакцій», — заявив Мінерд.

Давайте розберемося, на чому заснований прогноз, не вдаючись у відносну вартість до золота. Обмежимося лише аналізом поведінки великих інвесторів і власників активу протягом останніх 5 років.

Хронологія дохідності

Коли у 2017 році біткоїн вперше досяг свого минулого максимуму (близько $1,2 тис.), відсоток монет, які нерухомо лежали понад п'яти років, зріс до 17,2% від його загальної емісії на той момент. Коли в грудні 2017 року вартість активу практично дійшла до $ 20 тис., кількість монет, утримуваних понад 5 років, скоротилася з 17,43% до 16,79% (-0,64%).

При цьому дохідність (ROI) за п'ятирічний період на той час становила понад 5 600% (оцінювати показник за більший період володіння не має сенсу, оскільки 10 років тому біткоїн коштував буквально нічого). З грудня 2017 року кількість монет, що лежать нерухомо понад 5 років, збільшилася до 22,3% від загальної емісії. І сьогодні, коли ціна перевищила позначку в $22 тис., число довгострокових власників скоротилося всього на 0,4%. При цьому поточна емісія біткоїна становить понад 18,5 млн, а найближчі 20 років буде емітовано менш 1,5 млн монет.

А тепер задумайтесь, якою інформацією потрібно володіти, щоб не тільки утримувати, а й активно нарощувати обсяг активу при поточній дохідності від 6300% (до грудня 2015 року) і до безкінечності (відносно 2010 року і раніше)?

Читайте також: Час криптоврожаю: що таке «дохідне фермерство» і як на цьому заробити

В управлінні Guggenheim Partners знаходиться близько $295 млрд. І аналізуючи фундаментальні основи вартості біткоїна, його CEO, назвавши $400 тис., говорив не про далеке майбутнє, а про поточну оцінку. Скотт Мінерд поскаржився, що актив було складно купувати при його вартості в $10 тис, і при зростанні до $20 тис. труднощі тільки зросли.