По-перше, «налякані» вчорашнім вечірнім зростанням курсу долара до 27,835 / 27,855 гривень покупці вже не будуть вичікувати «дна» по котируваннях і сподіватися на нове просідання, а стануть набагато більш поступливими по курсу. На сумліннях потенційних покупців валюти у спекулянтів з'являється відмінний шанс розгойдати міжбанк.

По-друге, отримані вчора майже 11 млрд гривень від погашень ОВДП (правда частина з них тут же пішла на купівлю нових паперів) — дали окремим клієнтам необхідний ресурс для покупки валюти, що збільшило попит на неї вже з вечора середи. Це додасть платоспроможного попиту на валюту й сьогодні.

В-третє, вже скоро завершення року і з урахуванням наближення різдвяних вихідних в Європі та США — українські компанії будуть поспішати закрити свої валютні зобов'язання, що також вплине на активність клієнтів на міжбанку.

Відео: Долар та євро падає: чи очікувати сюрпризів до Нового року

В-четверте, рішення ФРС США по процентних ставках і щодо подальшої політиці з викупу активів (за фактом — обсягами накачування американської економіки новими грошима), а також коментарі щодо цього чиновників ФРС — гарантують валютні ралі по парі євро / долар протягом дня і це негайно буде відображатися на поведінці євро щодо гривні як на міжбанку, так і на готівковому ринку.

Усі ці чинники створюють відмінну можливість для заробітків спекулянтам.

На користь гривні грає фактор періоду бюджетних проплат у клієнтів, тому що з урахуванням майбутніх вихідних у них залишається дуже мало часу для розрахунків по податках з державою. Це простимулює зростання пропозиції валюти на торгах з боку експортерів і одночасно зменшить апетити покупців-імпортерів.

Крім цього, частина компаній розраховується з персоналом за першу половину грудня і на це їм також потрібна гривня.

За розрахунками «Мінфіну» обсяг операцій на торгах 17 грудня буде у межах до $ 170-210 млн при укладанні до 490 — 550 угод.

Готівковий ринок продовжить залишатися заручником ситуації на міжбанку і обмінники будуть періодично змінювати свої цінники протягом дня в залежності від поведінки курсу на торгах. Особливо по євро.

Курси міжбанку за нашим прогнозом 17 грудня будуть у межах: долар — коридор 27,70- 27,95 гривень, євро — коридор 33,75 — 34,15 гривень.

На готівковому ринку цінники в обмінниках фінкомпаній і банків будуть перебувати у межах: долар — коридор покупок і продажів 27,70 -28,10 гривень. По євро банки будуть страхувати свої ризики більше і у них коридор буде значно ширше 33,60 — 34,25 гривень, а в обмінниках фінкомпаній він традиційно буде меньшим — у межах 33,70 — 34,15 гривень.

Котирування готівкового валютного ринку на 10 ранку:

Курс долара в банках: прийом 27,65 — 27,80 і продаж 27,95 — 28,05 гривень.

В обмінниках фінкомпаній: купівля 27,85 — 27,93 гривень та продаж 28,02 — 28,10.

Хочете знати про валюту більше? Стежте за ексклюзивними матеріалами «Мінфіну» в телеграм-каналі