Що надає постанова

  • затверджується перелік фондових бірж, на яких перебувають в обігу акції (частки) публічних компаній, до якого увійшло 49 фондових бірж;

  • встановлюється, що акції (частки) публічних компаній визнаються такими, що перебувають в обігу на зазначеній фондовій біржі за умови їх перебування в лістингу такої біржі;

  • надається право Національній комісії з цінних паперів та фондового ринку ініціювати в подальшому внесення змін до зазначеного переліку бірж.

Читайте також: Шмигаль оголосив про початок створення фондового ринку в Україні

Як біржі виключили 

Зі 144 світових фондових бірж були виключені:

  • біржі країн, які знаходяться у сірому і чорному списках згідно з FATF;
  • біржі країн, з яких до України не надходять інвестиції;
  • біржі країн, що розвиваються;
  • біржі РФ.

Читайте також: Навіщо інвесторам брати участь в IPO і скільки на цьому можна заробити

Передісторія

В кінці червня Верховна Рада ухвалила закон про деривативи та фінансові ринки. Голова Національної комісії з цінних паперів та фондового ринку Тимур Хромаєв назвав документ «фінансовим безвізом», завдяки якому можна створити український ринок капіталу за європейським зразком.

Новий закон «Про деривативи і фінансові ринки» — частина зобов'язань України перед МВФ.

Закон переписує принципи, на яких будувався фондовий ринок з початку 90-х років. З того часу відбувалися значні зміни в економіці, ми проходили фінансові кризи і починали жити в іншій реальності. Але фондовий ринок весь цей час працював по фактично адаптованому радянському законодавству. Натомість цей закон наближає нас до європейських стандартів ведення бізнесу, краще захищає інвесторів, розширює фінансові інструменти.

За словами Хромаєва, після набуття чинності закону ми почнемо створювати в Україні цивілізовану систему взаємовідносин інвесторів і запустимо трубопровід капіталу.