Хід торгів на біржі

Ціна розміщення становить 3100 ієн, проте в перший день торгів вона знизилася до 2920 ієн. В ході IPO акціонер Roland — американська інвесткомпанія Taiyo Pacific Partners — продала близько 45% акцій виробника на суму 36,3 млрд ієн ($ 350 млн), відзначає агентство.

«Roland за останні шість років змінила своє становище на краще. Для Taiyo має сенс скористатися частиною цього успіху через IPO, коли оцінки завищені», — сказав аналітик LightStream Research Ошаді Кумарасірі.

На думку аналітика, ціна розміщення компанії висока і не враховує подальший можливий спад на ринку музичних інструментів. Незважаючи на це, акції Roland оцінюються більш привабливо, ніж папери його конкурента Yamaha, вважає Кумарасірі.

Як пише Bloomberg, акції Yamaha підскочили на 21% з початку листопада. Якщо папери Roland включать в японський індекс Topix, то вони також можуть підрости, відзначає агентство.

Історія компанії

Roland з'явилася в 1972 році в Японії. Вона розробляє і виробляє синтезатори, драм-машини, підсилювачі для гітар та інші музичні інструменти. Компанія вперше вийшла на біржу в 1989 році.

На початку 1980-х років Roland випустила драм-машину TR-808, продажі якої провалилися. Але потім вона стала легендарною. Репер Каньє Вест активно використовував TR-808 під час запису свого альбому 2008 року і навіть дав тому назва 808s & Heartbreak. Драм-машину використовували група Beastie Boys і Уїтні Х'юстон. Нею також користуються співачки Біллі Айлиш і Аріана Гранде.

Виробник музичних інструментів сильно постраждав від економічної кризи 2008 року. У 2014 році Roland пішла з біржі, щоб провеcти реформи всередині компанії. Менеджмент викупив її акції. Однак в пандемію коронавірусу в 2020 році попит на продукцію компанії виріс, пише Bloomberg.