Що не закладено у бюджеті-2021

Документ не враховує пропозиції Міністерства щодо видатків на медичну сферу, в яких було закладено суттєве підвищення зарплат медичним працівникам і справедливі тарифи на надання медичної допомоги.

«Минулого тижня я своїм колегам з уряду направив на підпис відповідний законопроєкт, підготовлений МОЗ, який встановлює мінімальну заробітну плату і закріплює її в законі, яка буде прив'язана до прожиткового мінімуму», – сказав він.

На що покладає надії міністр

Максим Степанов сподівається на підтримку відповідного законопроєкту народними депутатами і висловив надію, що він «стане законом, де будуть встановлені мінімальні зарплати, які виплачують нашим медикам», – підкреслив Степанов.

Міністр зазначив, що відповідні принципи формування заробітної плати вже застосовуються для працівників органів прокуратури України. Вони дозволяють повністю гарантувати належний рівень оплати праці.

«Ця практика існує в нашій країні. Наприклад, в Законі України «Про прокуратуру» чітко визначено, яку мінімальну зарплату має отримувати працівник прокуратури, вона прив’язана до прожиткового мінімуму. Ми взяли на озброєння цей принцип і пропонуємо, щоб мінімальна заробітна плата лікаря становила, наприклад, 10 прожиткових мінімумів. Ініціюємо, щоб відповідну пропорцію було впроваджено і для середнього та молодшого медичного персоналу», — наголосив очільник МОЗ.

Читайте також: ВР ухвалила бюджет-2021

Нагадаємо

За розрахунками МОЗ, справедливі заробітні плати медичних працівників повинні починатися з:

  • 23 тис. грн — для лікарів;
  • 17 тис. грн — для середнього медичного персоналу; 
  • 12 тис. грн — для молодшого медперсоналу.

Відповідний запит Міністерство охорони здоров'я подавало до проєкту Державного бюджету на 2021 рік.

Страхування від COVID-19. Виплата до 50 тисяч гривень