Що відбувалося

Активісти руху #SaveФОП намагалися поставити на площі намети, але правоохоронці їм завадили, унаслідок чого між ними сталася сутичка.

Правоохоронці заявили, що організатори протесту ФОПів не узгоджували встановлення наметів, а лише заявили, що буде відбуватися піша хода.

Міністерство внутрішніх справ зазначає, що з боку протестувальників почали розпилювати сльозогінний газ. Унаслідок сутичок постраждали 40 правоохоронців: один отримав удар по голові, а решта ㅡ хімічні опіки очей.

Водночас, як пише «УНІАН», учасники акції заявляли про розпилення сльозогінного газу правоохоронцями. Наразі кількість постраждалих серед протестувальників невідома, поліція Києва уточнює інформацію.

Чому протестують ФОПи

Мітингарі називають свою акцію Податковим Майданом і вимагають скасувати обмеження на підприємницьку діяльність під час локдауну з 8 до 24 січня.

Крім того, учасники акції вимагають ухвалити законопроєкти №3993 та №3853-1(2) про спрощення обліку доходів ФОПів. Також просять, щоб усі зміни в законодавстві, які стосуються ФОПів, вносили тільки після обговорення з бізнесом.

Що відомо про локдаун в Україні

Кабінет Міністрів вирішив запровадити посилені карантинні обмеження з 8 по 24 січня 2021 року.

Які обмеження діятимуть

  • заборона на роботу кафе, ресторанів, барів (крім доставки на виніс), магазинів непродовольчих товарів, кінотеатрів, фітнес-клубів, ТРЦ (в ТРЦ дозволятиметься торгівля продуктами харчування, ліками, ветпрепаратами, товарами особистої гігієни та побутовою хімією);

  • будуть відправлені на канікули всі заходи освіти, окрім дитячих садків;

  • заборона на всі масові заходи;

  • у той же час, зі встановленими помаранчевими обмеженнями, продовжить працювати громадський транспорт;

  • будуть працювати продуктові магазини, аптеки, банки, готелі.

Стежте за цікавими та ексклюзивними матеріалами про вплив пандемії на економіку в телеграм-каналі «Економіка та коронавірус».