Основна причина — вчорашні рекордні розміщення ОВДП на аукціоні Мінфіну України. Було продано паперів в еквіваленті на 51,4 млрд гривень, в тому числі валютних на $ 266,1 млн і на 56,7 млн євро. Крім традиційних держбанків, частину облігацій купували і іноземці, що є позитивним фактором для фондового ринку. Це величезні суми для нашого ринку і сьогодні день розрахунків покупців за облігації. Незважаючи на те, що сьогодні пройде і погашення попередніх випусків ОВДП та відсотків за ними на суму близько 11 млрд гривень — все одно держава отримає близько в еквіваленті 40 млрд гривень в бюджет. Такі суми перерахувань на рахунки Мінфіну України призведуть до дефіциту гривні на ресурсному ринку і посилять позиції нацвалюти на валютному міжбанку.

Крім цього, починається період бюджетних платежів у клієнтів, що також призводить до зростання продажів валютної виручки експортерами і знижує одночасно можливості імпортерів з її купівлі. Це також працює на користь гривні.

Надлишок пропозиції долара на міжбанку знову буде викуповувати Нацбанк, а його цінники залишаться основним курсовим орієнтиром для учасників торгів протягом сесії. Перевищення пропозиції над попитом створює передумови до подальшого просідання котирувань, але по факту — регулятор керує цим процесом своїми котируваннями. Більшість факторів стимулює подальше зміцнення гривні до мети в 27,60 гривень за доллар в найближчий день-два.

Але якщо НБУ «перестарається», а частина великих покупців вирішить, що з'явився шанс подешевше закрити свої валютні розрахунки по кінцю року і одночасно вийде на ринок із купівлею валюти — ситуація може дуже швидко змінитися.

За розрахунками «Мінфіну» обсяг операцій на торгів 16 грудня буде в межах до $ 170-250 млн при укладанні до 580 -620 угод.

Готівковий ринок продовжить залишатися заручником ситуації на міжбанку і обмінники будуть періодично змінювати свої цінники протягом дня в залежності від поведінки курсу на торгах.

«Подарунок» для спекулянтів сьогодні зробить засідання ФРС США з питань подальшої відсоткової політики, що призведе до нових валютних ралі по парі євро / долар в найближчі два дні. Стрибки євро на міжнародному ринку будуть негайно відображатися і на курсі євровалюти щодо гривні. «Гра» з євро залишиться основним інструментом для спекулятивних операцій як на міжбанку, так і на готівковому ринку.

Курси міжбанку за нашим прогнозом 16 грудня буде у межах: долар — коридор 27,60- 27,80 гривень, євро — коридор 33,50 — 33,85 гривень.

На готівковому ринку цінники в обмінниках фінкомпаній і банків будуть перебувати у межах: долар — коридор покупок і продажів 27,55 -27,85 гривень. По євро: в банках широкий коридор 33,30 — 33,90 гривень, а в обмінниках фінкомпаній він буде істотно вужчим — у межах 33,45 — 33,80.

Котирування готівкового валютного ринку на 10 ранку:

Курс долара в банках: прийом 27,55 — 27,70 і продаж 27,79- 27,95 гривень.

В обмінниках фінкомпаній: купівля 27,75 — 27,81 гривень та продаж 27,82 — 27,90.

Хочете знати про валюту більше? Стежте за ексклюзивними матеріалами «Мінфіну» в телеграм-каналі