«Мінфін продовжить підвищувати ставки за гривневими ОВДП, і збільшуватиме переважно премію за термін позики. Тому можлива така ситуація, що ставки за короткостроковими облігаціями не будуть суттєво змінюватися, але вони зростатимуть для ОВДП з довшим терміном обігу», — припускає Котович.

На його думку, ставки за річними ОВДП будуть коливатися в районі 11-12%, а за дворічними – до 12-13%. Для облігацій зі ще довшим терміном обігу можливе суттєвіше підвищення ставок, припускає експерт.

Нерезидентів чекати не варто

Як повідомляв «Мінфін», за підсумками первинних аукціонів з розміщення ОВДП 8 грудня цього року нерезиденти знову почали купувати українські держоблігації. Приріст їх портфеля ОВДП відбувся вперше з лютого 2020 року.

Водночас в ICU не очікують значної активності нерезидентів на ринку ОВДП. «Їх портфель може зростати, але за умови що Мінфін розміщуватиме довші випуски на привабливих умовах: з досить високими відсотковими ставками за умов позитивних очікувань щодо обмінного курсу», — пояснив Котович.

Читайте також: Скільки можна заробити на проблемах країни

Так само, на думку експерта, і у більшості країн, що розвиваються, їх присутність у цінних паперах буде меншою, ніж на початку 2020 року.

Читайте також: ОВДП-аукціон: Мінфін залучив до бюджету рекордну суму — майже 51,44 мільярда