За прогнозом експерта, на кінець 2020 року курс гривні, швидше за все, наближатиметься до показника у 28 грн/$.

У першому півріччі 2021 року, на думку Мартиненка, курс гривні буде зміцнюватися і він перебуватиме в коридорі 27-27,5 грн/$. В другій половині наступного року відбудеться ослаблення гривні до 27,5-28 грн/$.

Завдяки чому гривня укріпиться 

За прогнозом Мартиненка, наступного року відновиться чистий приплив капіталу в країну. «В першу чергу, завдяки поверненню прямих іноземних інвестицій та офіційних запозичень. Також відбудеться зменшення відпливу капіталу у валютні активи», — пояснює експерт.

На його думку, у наступному році платіжний баланс повернеться до профіциту на рівні $3 млрд. «Золотовалютні резерви теж збільшиться на $3 млрд і становитимуть $31 млрд. Завдяки цьому вперше з часів кризи 2008-2009 років резерви у наступному році повинні перевищити 100% за метрикою оцінки достатності міжнародних резервів від МВФ», — зазначив Мартиненко.

Незначне ж ослаблення гривні у другому півріччі 2021 року відбудеться внаслідок дефіциту поточного рахунку, що буде тиснути на курс.

Долар вже падає

Станом на 15 грудня Нацбанк встановив офіційний курс гривні на рівні 27,866 грн/$. Таким чином регулятор підвищив курс гривні на 10 коп.

Читайте також: Долар втратив 12%: що робити