«З огляду на зростання інфляційного тиску, що поєднується з високою рівнем невизначеності, Правління Національного банку вирішило зберегти облікову ставку на рівні 6%», — зазначив Шевченко.

За його словами, надалі монетарна політика Національного банку залежатиме насамперед від розвитку епідемічної ситуації та інфляційних ризиків.

Політика НБУ

У разі швидкої стабілізації епідемічної ситуації економіка продовжить відновлюватися, що супроводжуватиметься помірним пришвидшенням інфляції. Основним стимулюючим інструментом виступатиме фіскальна політика, в тому числі очікуване підвищення мінімальної заробітної плати.

Читайте також: Банкіри озвучили свої прогнози щодо облікової ставки

Водночас Національний банк, хоча й проводитиме м’яку монетарну політику, готовий також відреагувати підвищенням облікової ставки на пришвидшення інфляції в умовах пожвавлення світової та української економік.

Натомість реалізація негативного сценарію розвитку пандемії стримуватиме споживчий попит та уповільнить економічне зростання загалом. За таких умов інфляційний тиск буде слабшим, водночас Національний банк зможе надати економіці додатковий монетарний імпульс.

Що означає зміна ставки

Зміна облікової ставки є важливим сигналом для визначення банками процентних ставок за вкладами і позиками.

Читайте також: Коли кредити стануть дешевшими і до чого тут облікова ставка НБУ

Зниження облікової ставки НБУ вплине на зниження ставок по депозитами для населення.

Оформити кредит за вигідною ставкою завдяки бонусам від «Мінфіну»

Як змінювалася ставка раніше

  • 22 жовтня Правління Національного банку ухвалило рішення залишити незмінною облікову ставку на рівні 6%.

  • 3 вересня Правління Національного банку ухвалило рішення залишити незмінною облікову ставку на рівні 6%.

  • Цикл зниження облікової ставки почався в квітні 2019 року, коли регулятор знизив її з 18% до 17,5%. Після цього протягом минулого року Нацбанк переглядав її розмір ще кілька разів.

  • 11 червня Правління Національного банку прийняло рішення знизити облікову ставку з 8% до 6% річних. Це найнижчий рівень облікової ставки в історії незалежної України.

  • 23 липня Нацбанк залишив ставку незмінною на рівні 6%.