Про що йдеться

Федеральна торгова комісія США і майже кожен американський штат подали позови, звинувачуючи компанію Facebook в порушенні антимонопольного законодавства. Про це також повідомляє Reuters.

Компанію звинувачують в скупці конкурентів, приділяючи особливу увагу попереднім покупкам – додатки для обміну фотографіями Instagram за $1 млрд в 2012 році і додаток для обміну повідомленнями WhatsApp за $19 млрд в 2014 році.

Генеральний прокурор Нью-Йорка Летиція Джеймс від імені коаліції 46 штатів заявила, що «протягом майже 10 років Facebook використовував своє панування і монопольну владу, щоб знищити дрібніших конкурентів, придушити конкуренцію, і все це за рахунок звичайних користувачів».

Штати Колумбія і Алабама, Джорджія, Південна Кароліна і Південна Дакота в позові участі не брали.

Федеральна торгова комісія США прагне вилучити ці додатки з активів Facebook та заборонити компанії нав’язувати антиконкурентні умови розробникам. Також регулятор хочу зобов’язати компанію в майбутньому попередньо запитувати про схвалення таких угод.

Читайте також: Акції Facebook, Tesla і Netflix допустили до обігу в Україні

Реакція Facebook

У Facebook нагадали, що регулятори самостійно схвалили угоди з продажу WhatsApp та Instagram. Тоді регулятор не виявив ризиків для конкуренції, а зараз, як зазначається в повідомленні компанії, це схоже на «переписування історії» та неправильну роботу антимонопольного законодавства.

У заяві йдеться, що регулятори нічого не робили протягом років, коли Facebook інвестував «мільярди доларів та мільйони годин» в Instagram та WhatsApp. Це зробило останні застосунки такими, якими користуються сьогодні користувачі.

У 2012 році FTC провела поглиблений «подвійний розгляд» купівлі Instagram, перш ніж одноголосно проголосувати за її схвалення. Європейська комісія розглянула купівлю WhatsApp у 2014 році та не виявила монопольних ризиків. Саме тому, як зазначається, компанія спокійно чекатиме суду.

Що цьому передувало

У липні 2019 року американська влада почала масштабне розслідування щодо компаній Amazon, Facebook, Google і Apple для перевірки можливих порушень ними антимонопольного законодавства.

Читайте також: Facebook планує перевести 50% працівників на «дистанційку» до 2030 року