Про що йдеться

Катерина Рожкова зазначила, що йдеться про законопроєкти «Про фінпослуги та фінансові компанії», «Про страхування» та «Про кредитні спілки», які доцільно ухвалювати в одному пакеті. «Зараз фінально їх погоджуємо і передаватимемо в парламентський комітет. Сподіваюся, встигнемо це зробити ще у 2020 році», — сказала перша заступниця голови.

Читайте також: НБУ підрахував кількість учасників фінансового ринку

Ключові акценти законопроєктів

Катерина Рожкова розповіла про три фактори, які підтверджують простоту ідеології нових законопроєктів:

  1. усі компанії повинні мати прозору структуру власності, оскільки на цьому будується довіра;
  2. ризикоорієнтований підхід у нагляді за ринком. Тобто чим більшою є частка компанії, тим більше ризиків вона становить для клієнтів. Отже, щодо неї потрібні вищі вимоги й ретельніший нагляд;
  3. спрощені ліцензування і пруденційні вимоги. Компанії діляться на ті, які мають виконувати пруденційні нормативи, і на ті, які не мають.

Крім того, запроваджується поняття «ринкова поведінка». Це про ставлення до клієнтів та їхніх прав. Реклама фінансових послуг має стати чесною і достовірною. На сайті і в договорах треба розкривати всю інформацію про послугу. «Нецивілізованих методів до клієнтів не застосовуємо», — пояснила перша заступниця голови Національного банку.

Читайте також: Активи фінкомпаній зросли через відновлення кредитування

Раніше

Національний банк розширить перелік публічної інформації про осіб, які отримали погодження чи відмову НБУ на набуття істотної участі у фінустанові.

Бажаєте знати про фінанси та інвестиції більше? Стежте за ексклюзивними матеріалами «Мінфіну» в телеграм-каналі