Обсяг лізингових операцій

Разом із кредитуванням відновлюється й лізинг. Обсяг лізингових операцій зріс на 46% і на 6% порівняно з ІІ кварталом та з аналогічним періодом 2019 року відповідно. Обсяг факторингових операцій фінкомпаній дещо скоротився. Однак цей показник залишається вищим, ніж за аналогічний період минулого року.

Фінансові компанії

У ІІІ кварталі фінансові компанії продовжували генерувати прибутки. Хоча їх обсяг все ще нижчий минулорічного значення, показники рентабельності залишилися на торішньому рівні.

Читайте також: Обсяги активів фінансових компаній зросли на 8,1% і втричі перевищили активи страховиків

Ломбарди

Після нетривалого падіння обсягу операцій, у ІІІ кварталі 2020 року ломбарди наростили кредитування, наблизившись до торішніх показників. Як і раніше, основним джерелом доходу є процентні доходи, що формують 86% надходжень, та зросли порівняно з аналогічним періодом попереднього року. Рентабельність діяльності, повторюючи тренди попередніх років, дещо знизилась і становить 7,2%.

Фінансові показники

Фінкомпанії, як і лізингодавці, ломбарди, продемонстрували за 9 місяців стале зростання.

Обсяги позик, наданих фінкомпаніями, та послуг фінансового лізингу за січень – вересень навіть перевищили показники 1-го кварталу:

  • позики дорівнювали 23,3 млрд грн порівняно з 21,8 млрд грн у 1-му кварталі;
  • лізинг у фінансових компаніях – 0,757 млрд грн порівняно з 0,272 млрд грн у 1-му кварталі.

Читайте також: Скільки МФО та ломбардів закрилися за останні півроку і чому

Лізингодавці

Обсяги послуг лізингу, наданих юрособами-лізингодавцями, у 3-му кварталі зросли до 3,35 млрд грн та перевищили показники кварталів першого півріччя.

Ломбарди

Обсяги наданих ломбардами позик у 3-му кварталі 2020 року становили 4,57 млрд грн та перевищили показники перших двох кварталів року (відповідно 4,1 млрд грн та 3,3 млрд грн).

Активи ломбардів із початку року зменшилися на 9% – із 4,35 млрд грн до 4,1 млрд грн. Розмір власного капіталу на кінець 3-го кварталу становив 1,7 млрд грн.

Читайте також: Українці найчастіше скаржаться на роботу МФО — НБУ

Заробіток на онлайн-МФО до 20% річних у гривні