Основная причина — просідання котирувань міжбанку по долару двох останніх днів і бажання спекулянтів на цьому пристойно заробити, граючи «на пониження».

З огляду на активні (хоча і «без зайвого шуму») розпродажі валюти Укргазбанком — припущення учасників ринку про те, що це валюта Нафтогазу для перерахування потім гривневих коштів в бюджет — є правдивими. Серед основних покупців — Сітібанк (знову ж таки нерезиденти і «дочки» іноземних компаній) та Альфа банк (як іноземні, так і місцеві великі клієнти).

НБУ на ринок не виходить, незважаючи на те, що необхідно збільшувати резерви і кінець року не надає перспективи масованих розпродажів валюти експортерами. Це говорить про те, що регулятор дає можливість закритися покупцям за прийнятним для них низьким курсом, що теж викликає пересуди на ринку.

Відео: Прогноз курсу на грудень 2020: Чи буде обвал гривні в кінці року

Але атракціон нечуваної щедрості з боку Нафтогазу не нескінченний і частина інших великих гравців це розуміє. Їх завдання — придбати валюту «на дні», щоб потім або поспекулювати нею перед ажіотажем кінця року, або закрити свої власні валютні операції максимально дешево.

Саме поведінка великих гравців та їхні індивідуальні рішення купувати/не купувати валюту на сьогоднішніх торгах і будуть робити «погоду» по курсу в п'ятницю. Основна інтрига — як довго буде розпродаватися Нафтогаз. За нашими даними — це вже закінчиться в найближчі два-три робочих дні, що знову потім кардинально змінить співвідношення попиту і пропозиції на міжбанку і сформує тренд в бік поступового зростання котирувань долара.

Припущення про короткочасність ослаблення долара на нашому міжбанку частково підтверджується і поведінкою готівкового ринку, де власники обмінників не дуже й то і поспішають знижувати цінники продажу долара, але при цьому намагаються занизити курс прийому, щоб ще і заробити на ситуації, що склалася з безготівковою валютою.

На підтримку нацвалюти спрацює той факт, що майже у всіх експортерів вже закінчилася гривня, отримана від відшкодувань ПДВ в кінці минулого місяця і вони найближчим часом будуть змушені знову розпродавати основні обсяги своїх валютних надходжень.

Активно будуть заробляти фінансисти і на євровалюті, тому що поступове зростання євро на міжнародних майданчиках останніх днів дозволяє «грати» з ним як на нашому міжбанку, так і по парі євро / долар на зовнішніх ринках. На момент написання статті котирування цієї пари перебували на позначці 1,2155 долара за євро.

За прогнозами «Мінфіну» — п'ятничний чинник сьогодні спрацює лише частково і обсяг операцій на міжбанку буде у межах до $ 155-180 млн при укладанні до 470-520 угод.

Курси міжбанку за нашим прогнозом 4 грудня буде у межах: долар — коридор 28,18 — 28,37 гривень, євро — коридор 34,15 — 34,55 гривень.

На готівковому ринку цінники в обмінниках фінкомпаній і банків будуть перебувати у межах: долар — коридор покупок і продажів 28,25 -28,55 гривень. По євро: в банках коридор буде ширше — від 34,00 до 34,75 гривень, а в обмінниках фінкомпаній менше — у межах 34,15 — 34,50.

Котирування готівкового валютного ринку на 10 ранку:

Курс долара в банках: прийом 28,20 — 28,32 і продаж 28,40 — 28,66 гривень.

В обмінниках фінкомпаній: купівля 28,25 — 28,36 гривень та продаж 28,40 — 28,45.

Хочете знати про валюту більше? Стежте за ексклюзивними матеріалами «Мінфіну» в телеграм-каналі