Справа в тому, що вчорашнє різке просідання долара відразу на 17 копійок до 28,30 / 28,32 гривень на кінець дня — порядком знервувало усіх учасників торгів. При наявності факторів, що працювали в середу проти зміцнення нацвалюти — сталося навпаки і продавців на торгах виявилося значно менше, ніж покупців, що й призвело до обвалу котирувань. При цьому, готівковий ринок звичайно скорегував свої цінники, але без особливого ентузіазму і завзяття. Лише наступного дня (тобто сьогодні вранці) частина обмінників все ж таки знизили свої котирування. Це говорить про те, що власники обмінників «не вірять» в значне ситуативне зміцнення гривні і вважають його багато в чому спекуляцією чистої води. У цьому «Мінфін» з ними теж згоден.

Відео: Прогноз курсу на грудень 2020: Чи буде обвал гривні в кінці року

Сьогодні здешевіла валюта може привабити значну кількість покупців як за рахунок великих імпортерів енергоносіїв і рітейлерів, так і за рахунок «дочок» іноземних компаній, що репатріюють в першій декаді кожного місяця дивіденди та купують під ці операції валюту на міжбанку. Зростання попиту швидко відновить позиції долара, що ще раз підтвердить вчорашній спекулятивний характер падіння котирувань.

Але в той же самий час, у частині експортерів вже закінчується гривня, яку вони отримали від відшкодувань ПДВ в кінці листопада і їм знову потрібно буде активно розпродавати валютну виручку. Основне питання — за яким курсом.

Якщо покупці «упруться» і продовжать разом зі спекулянтами грати «на пониження», то це буде працювати на користь подальшого зміцнення гривні. Якщо ж їх нерви не витримають і вони почнуть масово скуповувати валюту — це спровокує зростання курсу. Тому сьогодні протистояння курсових інтересів великих покупців і продавців буде основним мотиватором для міжбанку.

Не варто забувати, що і нерезиденти, які мають ще гривню від погашень ОВДП в кінці листопада — також можуть спокуситися низькими котируваннями міжбанку і вийти на торги з великими покупками, що також підтягне вгору курс долара.

У будь-якому випадку — ні банкам, ні клієнтам сьогодні нудьгувати на валютному ринку не доведеться. За прогнозами «Мінфіну» обсяг операцій на міжбанку буде у межах до $ 200-230 млн при укладанні до 570 угод.

При істотної перевазі пропозиції, що все ж таки малоймовірно, тому що в цьому випадку іноземці почнуть викуповувати долар, що дешевшає — ми побачимо Нацбанк з інтервенцією по викупу надлишку валюти.Це також утримає курс американської валюти від істотного просідання.

Курси міжбанку за нашим прогнозом 3 грудня відбудуться у межах: долар — коридор 28,18- 28,40 гривень, євро — коридор 34,05 — 34,40 гривень.

На готівковому ринку цінники в обмінниках фінкомпаній і банків будуть перебувати у межах: долар — коридор покупок і продажів 28,25 -28,65 гривень. По євро: в банках коридор 33,90 — 34,60 гривень, а в обмінниках фінкомпаній він буде значно вужче — у межах 34,10 — 34,50.

Котирування готівкового валютного ринку на 10 ранку:

Курс долара в банках: прийом 28,25 — 28,32 і продаж 28,40 — 28,66 гривень.

В обмінниках фінкомпаній: купівля 28,30 — 28,40 гривень та продаж 28,42 — 28,50.

Хочете знати про валюту більше? Стежте за ексклюзивними матеріалами «Мінфіну» в телеграм-каналі