Термін — до 15 грудня

«Якщо ми знаємо дату приїзду місії і дату надання траншу, то бридж-кредити (короткострокові кредити до моменту отримання грошей) — це цілком робочий інструмент. Крім того, залишається можливість до 15 грудня вийти на ринок зовнішніх запозичень», — сказав Шмигаль в інтерв'ю журналу «Кореспондент».

Прем'єр уточнив, що йдеться про короткі позики, до півроку.

«Обсяги залежать від виконання бюджету і розміру його дефіциту. На внутрішньому ринку це може бути 50-60 млрд гривень, на зовнішньому — близько $1 млрд», — уточнив прем'єр-міністр.

Він також повідомив, що дата приїзду місії МВФ повинна стати відома в 2020 році. Нинішня затримка з прибуттям місії не повинна позначитися на фінансуванні бюджетних витрат. «Ми розраховуємо на оприлюднення дати приїзду місії фонду вже в цьому році», — сказав він.

«Поточна ситуація в принципі дозволяє пережити паузу: 85% платежів казначейства здійснюються без затримок (до двох днів з моменту подачі заявки), 15% — із затримкою до п'яти днів. Бюджет 2020 року виконано», — додав Шмигаль.

За скільки позичатимемо

Як писав «Мінфін», чутки про можливе розміщення Україною бондів ходять ще з серпня цього року. Вони посилилися після того, як стало зрозуміло, що наша країна не встигне до кінця року отримати кредитний транш від МВФ.

Читайте також: Де візьмуть гроші на виплату «8 тисяч Зеленського»

«Сьогодні в України справді є вікно можливостей, адже прибутковості єврооблігацій значно нижче 7% річних. Що має дозволити здійснити випуск у доларах зі ставкою не вище цього рівня. Тому, при збереженні позитивної ситуації на ринку, в першій половині грудня ймовірність розміщення нових єврооблігацій буде дуже високою», — пояснив «Мінфіну» старший фінансовий аналітик групи ICU Тарас Котович.

Читайте також: Чому інвестори доплачують за борг Китаю і до чого тут Україна

Після великих емісійних вливань ФРС та Європейського центробанку на світовому фінансовому ринку виник профіцит ліквідності. Грошей хоч греблею гати. Тому успішне розміщення Україною єврооблігацій навіть у розпал пандемії коронавіруса вважають цілком досяжним завданням.

Але в такому разі також важливі хороші відносини з МВФ. Мінфіну потрібно заздалегідь заручитися підтримкою Фонду й отримати його офіційну заяву на предмет готовності кредитувати Україну в 2021 році. Це потрібно, щоб не довелося переплачувати за бондами зайві 2-4% річних.

Бажаєте знати про фінанси та інвестиції більше? Стежте за ексклюзивними матеріалами «Мінфіну» в телеграм-каналі