За прогнозами «Мінфіну» обсяг операцій на міжбанку буде у межах до $ 200 млн при укладанні до 570-600 угод.

На поведінку учасників торгів та курсовий тренд вплине:

1) Господарська діяльність підприємств. Традиційно в перші дні місяця компаніям необхідно сплатити орендні платежі, закупити сировину і матеріали, а також розрахуватися з персоналом за минулий період. З одного боку — на це піде основна частина гривні, отриманої експортерами у вигляді відшкодувань ПДВ і це змусить їх незабаром знову активно продавати валютну виручку. З іншого боку — активізує і імпортерів, яким треба до введення жорсткого карантину і настання періоду новорічних свят встигнути закупити, отримати і розпродати свої основні товарні запаси. Це призведе до періодичного активного виходу на міжбанк великих рітейлерів, що спеціалізуються на товарах широкого вжитку і стане істотно впливати на поведінку міжбанку в такі моменти;

2) Розрахунки по вчорашньому аукціону Мінфіну України з розміщення ОВДП. Покупцям треба перерахувати в бюджет близько 2,66 млрд гривень за придбанні облігації, що вплине на поведінку ресурсного і опосередковано — валютного ринків;

3) Поведінка нерезидентів і «дочок» іноземних компаній з купівлі валюти під репатріацію дивідендів. Іноземці продовжать купувати валюту за рахунок гривні, отриманої від погашень попередніх випусків ОВДП, а також від продажу облігацій на вторинному ринку. Це буде працювати проти нацвалюти. А «дочки» іноземних компаній не будуть відкладати надовго свої традиційні купівлі валюти під вивід дивідендів і зростання курсу останніх тижнів тільки стимулює їх в цьому рішенні. Це також негативно відіб'ється на котируваннях міжбанку в найближчі дні.

В цілому, обстановка на міжбанку поки залишається не на користь нацвалюти. Але з огляду на, що український міжбанк зараз надзвичайно залежний від дій великих гравців — будь-які виходи двох-трьох великих продавців можуть кардинально міняти курсовий тренд протягом дня. За нашими даними, сьогодні на торги будуть виходити декілька таких клієнтів-продавців, що частково підтримає курс нацвалюти в середині сесії.

Курси міжбанку за нашим прогнозом 2 грудня буде у межах: долар — коридор 28,40- 28,58 гривень, євро — коридор 34,20 — 34,55 гривень.

На готівковому ринку цінники в обмінниках фінкомпаній і банків будуть перебувати у межах: долар — коридор покупок і продажів 28,30 -28,70 гривень. По євро: в банках широкий коридор 33,75 — 34,65 гривень, а в обмінниках фінкомпаній він буде значно вужче — у межах 34,00 — 34,45.

Котирування готівкового валютного ринку на 10 ранку:

Курс долара в банках: прийом 28,30 — 28,47 і продаж 28,55- 28,70 гривень.

В обмінниках фінкомпаній: купівля 28,45 — 28,53 гривень та продаж 28,54 — 28,60.

Хочете знати про валюту більше? Стежте за ексклюзивними матеріалами «Мінфіну» в телеграм-каналі