Про те, що біткоїн починає замінювати золото як інструмент хеджування різноманітних ризиків, говорять експерти Deutsche Bank, на яких посилається ProFinance.

Котирування за останній рік

Наведений нижче графік відображає динаміку ціни біткоїна (білим, ліва цінова шкала) і обсягу фізичного металу в золотих ETF в млн унцій (блакитна гістограма, права цінова шкала).

Джерело: Bloomberg

Минулого тижня біткоїн показав рекордне з березня зниження, нагадавши про властиву йому волатильність, яка відлякує консервативних інвесторів. Однак, якщо вони почнуть переводити хоча б незначну частину свого капіталу з золота у біткоїн, капіталізація якого сьогодні складає близько $350 млрд, то це може радикально змінити стратегії диверсифікації на Wall Street.

«Золото дійсно було надійним активом минулого світу і покоління бебі-бумерів. Тепер воно замінюється автоматизованими активами, на кшталт біткоїна», — зазначає колишній трейдер товарними активами, що став криптоінвестором Жан-Марк Боннефу.

Читайте також: Чому дорожчає біткоїн

Біткоїн чи золото

Цифрові валюти є ігровим полем для роздрібних інвесторів, спекулянтів-професіоналів та екзотичних «кількісних» фондів, тоді як більшість традиційних гравців поки що залишаються на узбіччі. Однак ситуація змінюється. У біткоїн вже «заскочили» такі легендарні інвестори, як Пол Тюдор Джонс і Стенлі Дракенміллер, а також Guggenheim Partners.

Інвестиційні фонди, які мають форму сімейних офісів, продають забезпечені золотом біржові фонди (ETF) і купують цифрові валюти, пишуть аналітики JPMorgan. В останні місяці обсяг фізичного металу в золотих ETF скоротився на $93 тонни. У той же час активи Grayscale Bitcoin Trust, який є улюбленим інструментом інституційних інвесторів, подвоївся з початку серпня.

Читайте також: Чи впаде золото до $1700

Поточна ринкова капіталізація біткоїна сьогодні ледь перевищує 3% від аналогічного показника золота, відзначає інвестиційний стратег CoinShares Джеймс Баттерфілл. За його словами, якщо ця цифра зросте хоча б до 5%, то ціна біткоїна перевищить $31 000.

«Біткоїн зарекомендував себе в якості надійного інструменту збереження капіталу. Це робить його особливо привабливим в умовах безпрецедентно м'якої грошово-кредитної політики. З цих причин інвестори природним чином порівнюють біткоїн з золотом», — говорить експерт.

Однак між ними є і серйозні відмінності. Зокрема, всі транзакції з біткоїном можна побачити на власні очі у блокчейні, тоді як левова частка угод з золотом укладається на каламутному позабіржовому ринку.

«Прозорість біткоїна привертає до нього великий інтерес. А золото є чимось на зразок чорного ящика. І вам доводиться вірити на слово учасникам позабіржового ринку, які розповідають вам про рухи капіталу на ньому», — зазначає незалежний інвестор Лайл Пратт.

Читайте також: Чому золото буде дорожчати

Котирування за останній тиждень

Графік ціни біткоїна (біло-червоним) і золота (блакитним) інтервалами в одну годину. Розрив на графіку ціни золота припадає на вихідні (біткоїн торгується 7 днів на тиждень).

Джерело: Рrofinance.ru

Нещодавні новини про вакцини породили справжню ринкову ейфорію, проте вчора S&P 500 закрився всього на 1% вище рівнів минулої середи, пише стратег Deutsche Bank Джим Рід. Однак він нагадує, що цей індекс набитий технологічними гігантами, які стали бенефіціарами пандемії коронавірусу. Тому S&P 500 — не найкращий індикатор того, як новини про вакцини впливають на ринок акцій.

Читайте також: Чи зросте ціна біткоїна до $20 тисяч

Новини про вакцину і зростання біткоїна

Новини від Pfizer/BioNTech про високу ефективність їх вакцини спровокували різке розходження в динаміці акцій з різних секторів. Зокрема, інвестори кинулися скуповувати папери циклічних компаній, на кшталт енергетичних і фінансових, відзначає Джим Рід. При цьому індекс NYSE FANG+ (включає в себе акції Facebook, Apple, Amazon, Netflix, Alphabet (Google), Alibaba, Baidu, NVIDIA, Tesla та Twitter) знизився після новин про вакцину майже на 4%.

На думку експерта, це говорить про ризики зниження фондових індексів США, в яких акції технологічних супергігантів мають велику вагу, в разі нормалізації обстановки. Також є й інші ризики, як ризики обвалу курсу долара, що породжують інфляційні ризики.

І тут Джим Рід звертає увагу на сильну розбіжність між динамікою біткоїна і цінами на золото і срібло, яке мало місце в останні дні і тижні. Зокрема, з моменту виходу новин про вакцину Pfizer/BioNTech золото подешевшало приблизно на 5%, а срібло — приблизно на 8%. У той же час біткоїн підріс на 17% і явно має намір штурмувати історичні максимуми.

«Все більше і більше інвесторів починають вважати біткоїн надійним об'єктом інвестицій. Крім того, схоже, що біткоїн починає замінювати золото як інструмент хеджування різноманітних ризиків, на кшталт доларового і інфляційного», — пише стратег Deutsche Bank.