Коли відновиться економіка і чому

У міру того, як після виборів акції США ростуть до нових рекордних максимумів, інвестори намагаються оцінити, наскільки сильним буде відкат їх рівня і прибутку в 2021 році.

Аналітики прогнозують, що прибуток компаній S&P 500 у наступному році виросте на 23% після 15% спаду в 2020 році внаслідок пандемії.

Проте, ціни на акції вже демонструють масове зростання показників після мінімумів у березні.

За словами аналітиків, багато що залежить від термінів розгортання вакцини проти covid-19, оскільки це визначить, наскільки швидко може відновитися нормальна ділова активність.

Очікується, що в 2021 році найбільш чутливі з економічної точки зору сектори отримають найбільше зростання прибутку в річному обчисленні.

Аналітики передбачають, що в 2021 році доходи від енергетики зростуть майже на 600%, у той час як промислові доходи зростуть на 79%, згідно з даними Refinitiv.

Читайте також: Криптовалюта тримається на максимумах після перемоги Байдена на виборах в США — ЗМІ

Що очікують від Байдена

Інвестори також очікують перших кроків Джо Байдена, щоб зрозуміти, наскільки політика обраного президента буде сприятливою для ринку. Байден заявив про можливість підвищення податків, що може послужити стримуючим фактором зростання доходів.

В опитуванні Reuters більшість стратегів сподіваються, що протягом 2021 року прибуток повернеться до рівня, що передував пандемії. Однак деякі з них все ж відзначали, що якщо податки зростуть, для відновлення доходів може знадобитися більше часу, ніж очікується.

Стисло щодо Європи

Згідно з опитуванням, проведеним інформагентством Reuters, 26 керуючих фондів і брокерів припускають, що до кінця 2021 року індекс STOXX 600 (фондовий індекс європейських акцій) виросте до 430 пунктів, і зрівняється з лютневими показниками цього року, оскільки очікується, що економічна активність майже повністю відновиться після спаду через коронавірус.

Вплив пандемії

Пакет заходів уряду з порятунку став рятувальним кругом для багатьох підприємств і безробітних. Окремий звіт Міністерства праці США в четвер, 29 жовтня, показав, що наприкінці жовтня на отримання державної допомоги по безробіттю подали 751 тис. осіб порівняно з 791 тис. у попередньому періоді. При цьому кількість заявок, що впало з рекордних 6,867 млн ​​у березні, поки перевищують пік 665 тис., зафіксований під час Великої рецесії 2007-2009 років.

Читайте також: Мінфін США згортає антикризові програми підтримки бізнесу

Однак державне фінансування вичерпано, і нових вливань в економіку не передбачається. Фондові індекси США показали найбільше падіння з початку вересня на тлі різкого зростання числа інфікованих covid-19 і невизначеності щодо заходів стимулювання американської економіки.

США очікують дефіцит бюджету в цьому році більш ніж $3 трлн через величезні державні витрати на боротьбу з коронавірусом і підтримку економіки.

Нові випадки covid-19 зростають по всій країні, що викликає обмеження, зокрема для роботи закладів громадського харчування. Трохи більше половини з 22,2 млн робочих місць, втрачених під час пандемії, були відновлені, але звільнення тривають.

Страхування від COVID-19. Виплата в 50 000 гривень