Чого досягла Україна

Україна перейшла з групи країн із низьким рівнем до групи із середнім рівнем володіння англійською мовою.

Зараз приблизно 63% дорослих українців володіють англійською (жінки – 63%, чоловіки – 63,13%).

У світі цей показник становить 62%, в Європі — 69%.

Крім України, до групи середнього рівня в Європі потрапили: Італія (30-е місце), Іспанія (34-е), Білорусь (40-е), Росія (41-е), Грузія (47-е). Загалом у групі 7 європейських країн.

Водночас Польща, Угорщина, Румунія, Словаччина перебувають у групі високого рівня.

Читайте також: Серед інноваційних країн Україна на 45-му місці — рейтинг

Тренди у володінні англійською

Знання англійської мови окупається. Виявлено стійку позитивну кореляцію між рівнем володіння англійською мовою та рядом показників, що стосуються людей, економіки та розвитку, включаючи скоригований чистий національний дохід на душу населення.

Мовні бар'єри. Сьогодні компанії характеризуються високим рівнем співпраці, горизонтальними, неієрархічні структурами і використовують спеціалізовані інструменти для організації внутрішньої взаємодії. Ці інновації спрямовані на те, щоб зробити компанії гнучкішими, новаторськими і справедливими до своїх співробітників. Але дані рейтингу демонструють, що деякі підрозділи організацій не залучені до цих перетворень. Люди, що займають виробничі та офісні посади, а також середній технічний персонал, в середньому має набагато нижчий рівень знання англійської мови, ніж їх колеги. Цей розрив не дозволяє їм стати корисними членами багатонаціональних команд і обмежує їхні кар'єрні перспективи.

Кар’єрні очікування. Менеджери говорять англійською краще, ніж керівники і рядові співробітники у всіх регіонах, за винятком Азії. Цей розрив у мовних навичках особливо великий в Європі, де середній рівень володіння англійською мовою серед дорослого населення вище. Такий результат свідчить про те, що в компаніях в Європі можуть бути встановлені свого роду негласні мовні бар'єри, які не дають співробітникам перейти з молодших посад на менеджерські, якщо вони не говорять англійською.

Читайте також: Які країни є найпривабливішими для висококваліфікованих фахівців. Рейтинг

Що означають рівні володіння мовою

У звіті Індекс EF EPI усі країни розподілено за п'ятьма категоріями залежно від рівня володіння англійською – від дуже високого до дуже низького. Цікаві основні три.

  1. Високий рівень володіння передбачає вільне читання текстів просунутого рівня, розуміння мови в телевізійних програмах, читання газет.
  2. Під середнім рівнем розуміється ведення перемовин, написання робочих електронних листів на знайомі теми, розуміння текстів пісень.
  3. Низький рівень – орієнтування в англомовних країнах як турист, підтримання бесіди з колегами, розуміння нескладних електронних листів від колег.

Про Індекс EF EPI 2020

Індекс EF EPI 2020 засновано на результатах тестування понад 2,2 млн осіб по всьому світу, яким пропонувався стандартний тест з англійської мови EF (EF SET) або один з кваліфікаційних тестів з англійської мови 2019 року.