Ситуація на ринку

Останні 5 років кількість відкритих позицій для технічних фахівців зростає в середньому майже на 30% в рік, в той час як кількість самих інженерів — на 18%.

Через дефіцит кваліфікованих кадрів галузь тільки в жовтні недоотримала мінімум $12 млн експортних надходжень в економіку України.

Які IT-професії зараз найпопулярніші

ІТ-компанії переважно шукають Middle і Senior фахівців, тобто з досвідом в сфері від 2 і від 5 років відповідно.

Потреба в початківцях інженерах (до одного року досвіду) становить всього 17%, в той час як в більш досвідчених (Middle і Senior) — 37% і 33% відповідно.

Основні напрямки — Python, QA Automation & amp; Manual, JavaScript, Java, NET, C/C ++ і DevOps.

При цьому 50% позицій відкрито в Києві, 27% — у Львові і 21% — в Харкові. У період з квітня по жовтень компанія вже закрила 1068 позицій, більше 25% з них в напрямку QA Automation & amp; Manual і більше 11% в JavaScript.

Читайте також: Середні зарплати IT-фахівців в різних країнах світу. Інфографіка

Скільки заробляють в Україні

У діапазоні $50-40 тисяч заробляють працівники IT-сфери десяти країн, серед яких і Україна.

За даними Hackerrank, українські IT-спеціалісти за рік в середньому заробляють $43,6 тисячі — на $10,9 тисячі менше за середню світову зарплату.

Читайте також: Дохід IT-галузі склав $5 мільярдів у 2019 році

Раніше повідомлялося

  • Цього року ІТ-галузь України недоотримала за 2-й та 3-й квартали майже $200 млн, а темп зростання експорту став найнижчим із 2014 року. Основною причиною цього стала економічна криза, спричинена пандемією коронавірусу.

  • На початку вересня президент Володимир Зеленський поставив завдання уряду розробити та винести на розгляд Верховної Ради законопроєкти, спрямовані на розвиток IT-індустрії в Україні.

  • Указом президента уряд в тримісячний термін мав розробити та внести на розгляд Верховної Ради законопроекти щодо: спрощення оподаткування; лібералізації трудових відносин; посилення захисту від неправомірного втручання в роботу IT-компаній.