Причина поліпшення показника

За словами експерта, як і в більшості країн світу, головним чинником різкого відновлення ВВП було послаблення карантину.

«В цілому в 2020 році економіка скоротиться приблизно на 5%. Це призведе до зниження ВВП нижче рівня 2018 року, проте порівняно з більшістю інших країн економіка України продемонструє кращу динаміку», - зауважив Ніколайчук.

Він підкреслив, що Україна перейшла від одних з найжорсткіших обмежень у світі у квітні - травні до досить м'яких умов в 3-му кварталі. Це і стало важливим фактором поліпшення ситуації з динамікою ВВП порівняно з більшістю інших країн.

«Також структура української економіки досить добре підлаштована під поточну кризу (висока питома вага ІТ і сільського господарства, низька питома вага контактних послуг і т. ін.). Умови торгівлі поліпшилися, макрофінансова стійкість істотно зміцнилася завдяки проведенню зваженої монетарної та фіскальної політики в попередні роки», - повідомив глава департаменту.

За даними групи ICU, під час кризи фіскальні стимули були відносно скромними і зосереджені переважно на автоматичних стабілізаторах і витратах на будівництво.

Відновлення значно загальмувалося протягом кварталу. Наприклад, у вересні показники промислового виробництва з урахуванням сезонності були дещо нижчими, ніж у липні, а обсяги перевезень впали порівняно з серпнем.

Крім того, слабкі показники сільського господарства через пізній збір урожаю зернових культур зробили значний негативний внесок (близько 1,5 п.п.) в динаміку ВВП за 3-й квартал.

Прогноз

«Схоже, що імпульс від відкриття економіки вже вичерпався, а подальше зростання потребує інших драйверів. Адже новий спалах covid-19 продовжує набирати обертів, бо свідчить, що нещодавно впроваджений карантин вихідного дня може бути замінений на жорсткіші заходи по всій країні», - підкреслив Сергій Ніколайчук.

Читайте також: ВВП зростатиме вдвічі повільніше, ніж прогнозує уряд — експерти

З іншого боку, приватне споживання продовжує активно зростати, чому сприяє повернення доходів на допандемічну траєкторію, а проєкти «Великого будівництва» компенсують слабкість приватних інвестицій, про що свідчать дані будівництва.

Крім того, монетарна політика залишається відносно м'якою, тому очікується значний фіскальний імпульс наприкінці року, хоча й більш низький, ніж передбачено законом про Державний бюджет України.

«У підсумку ми вважаємо, що зростання ВВП України до попереднього кварталу буде повільним і досить хитким у 4-му кварталі 2020 року - 1-му кварталі 2021 року, проте темпи все-таки будуть позитивними», - підсумував експерт.

Купити ОВДП від ICU: до 2,85% в доларах США