Наскільки ефективною є нова вакцина

В ході клінічних випробувань вакцини не спостерігалося госпіталізацій або випадків перебігу Covid-19 з ускладненнями. Проте, за час досліджень зафіксували 131 випадок захворюваності коронавірусом.

Велика ефективність вакцини (90%), згідно зі статистикою проміжних результатів дослідження, була досягнута при введенні половини дози вакцини після закінчення мінімум одного місяця після введення одноразової повної дози препарату. Кількість піддослідних склала 2741.

Ефективність вакцини при введенні двох повних доз препарату з різницею в місяць досягла лише 62%. Кількість спостережуваних випадків склала 8895. Комбінований режим дозування, згідно з 11636 дослідженими випадками, може привести до 70% середньої ефективності вакцини.

Дослідження ефективності та тривалості захисту ще не завершені. Компанія має намір подати необхідні папери для отримання раннього схвалення препарату від різних регулюючих органів у декількох країнах.

Читайте також: Білл Гейтс: нова пандемія буде менш руйнівною

Ринки знову зростають

Загалом підтверджена ефективність і безпека вакцини ще одного розробника викликала позитивний відгук на ринках, хоча і досить помірний, у порівнянні з реакцією на дані від Pfizer та Moderna. Більш слабка реакція ринку цілком зрозуміла на тлі розкритих даних конкуруючих біотехів.

Варто відзначити, що дані щодо ефективності препарату від AstraZeneca вийшли неоднозначні. Найвища ефективність була досягнута у найменшій кількості випробувань такого режиму дозування. Щоправда, компанія збирається продовжити дослідження, спрямовані на оптимізацію дозування при процесі вакцинації.

Помірно позитивну реакцію дані викликали в котируваннях ф'ючерсу на S&P 500, який додає зараз 0,45%. Нафта підскочила на 1,5% з відкриття, за барель Brent дають $45,7. Російський ринок також посилив позитивну динаміку після відкриття. Індекс МосБіржі зростає на 1,3%, в лідерах зростання — акції нафтогазових компаній.

Сьогодні можна спостерігати оптимізм інвесторів стосовно емітентів, які найбільше постраждали від пандемії коронавірусу, включаючи папери нафтогазових компаній і акції групи BEACH.

Читайте також: 10 прогнозів на 2021 рік у The Economist

У що вкласти гроші

Редакція Inventure зробила підбірку варіантів для інвестицій у фармацевтичній галузі. «Мінфін» звертає увагу на акції 12 компаній і двох фондів.

Bristol Myers Squibb

  • Ціна закриття на 19 листопада: $62,09
  • Цільова ціна: $71-75

Американська фармакологічна компанія Bristol Myers Squibb має потенціал зростання з кількох причин, багато в чому — за рахунок синергії від покупки компанії Celgene і перспектив продажів препарату Opdivo, який схвалений для лікування понад десяти різновидів раку.

Очікується зростання продажів за антикоагулянтом нового покоління Eliquis, який повинен широко використовуватися у хворих на коронавірус для запобігання тромбозу. Потенціал зростання компанії, за консенсус-прогнозом Bloomberg, становить 14%.

Regeneron

  • Ціна закриття на 19 листопада: $514,71
  • Цільова ціна: $638-670

Компанія Regeneron має у своєму портфелі препарати для лікування Covid-19. Regeneron виділяється за рахунок високих перспектив препарату Dupixent для лікування пацієнтів, які страждають від атопічного дерматиту, астми і хронічного риносинуситу, а також розширення його застосування для лікування езофагітіта і хронічної кропив'янки.

Крім цього, у компанії стабільний офтальмологічний бізнес. За препаратом Eyley, який використовується для лікування вікової макулярної дегенерації очей і діабетичної ретинопатії, ми не чекаємо істотного зниження продажів до 2025 року.

Додатковим драйвером зростання також є препарат Libtayo, який схвалений для лікування різновиду раку шкіри і досліджується для лікування інших типів раку. Поточний потенціал зростання до справедливої ​​вартості становить понад 20%.

Laboratory Corp of America

  • ​Ціна закриття на 19 листопада: $198,77
  • Цільова ціна: $242,5

Одна з найбільших мереж клінічних лабораторій займається тестуванням на онкологічні хвороби, ВІЛ, генетику, а також бере участь в клінічних дослідженнях нових ліків. За консенсусом Bloomberg, потенціал зростання її акцій становить близько 18% до ціни на 17 листопада.

З одного боку, поява вакцини означає менше тестувань на Covid-19 з часом і менше доходів компанії у цьому сегменті. З іншого — закінчення пандемії буде сприяти збільшенню планових прийомів пацієнтів з іншими діагнозами, а також відновлення клінічних досліджень. Це призведе до відновлення всіх інших сегментів бізнесу. LabCorp отримає додатковий стимул в разі схвалення чергового фіскального пакету стимулювання, що включає витрати на лабораторні тестування.

Incyte

  • Ціна закриття на 19 листопада: $81,69
  • Цільова ціна: $103,4

Американська компанія Incyte займається розробкою і комерціалізацією ліків, переважно в області онкології. Вартість цінних паперів компанії коригувалася на тлі невизначеності перед виборами президента США і уповільнення активності з діагностування пацієнтів у зв'язку з пандемією. Зараз обидві ці невизначеності частково позаду, тому інвестиційний інтерес до компанії може повернутися.

Новинний фон у компанії в найближчий рік може бути досить насиченим: крім продовження успішної монетизації головних ліків компанії Jakafi, Incyte починає випуск двох ліків, схвалених цього року, — Monjuvi та Pemazyre. Очікується також ряд попередніх результатів досліджень кількох розробок на ранніх етапах. Потенціал зростання, за консенсус-прогнозом Bloomberg, становить 24%.

Vertex Pharmaceuticals

  • Ціна закриття на 19 листопада: $211,97
  • Цільова ціна: $273

Vertex Pharmaceuticals є лідером і монополістом на ринку ліків для лікування мукополісахаридоза з патентним захистом, а також високим грошовим потоком. Після провалу випробувань за одним з препаратів на другій стадії дослідження акції компанії сильно падали (наприклад, 16 жовтня вони впали на 20,7%), що дає хорошу можливість для купівлі паперів. Методи терапії Vertex вважаються одними з кращих, практично не мають аналогів, істотно продовжують життя і покращують якість життя пацієнтів.

Читайте також: У що інвестувати в 2021 році

Boston Scientific

  • Ціна закриття на 19 листопада: $34,21
  • Цільова ціна: $42

Ставка багатьох аналітиків в секторі фармацевтики та біотехнологій — повернення до нормального життя внаслідок застосування вакцини проти коронавірусу і завершення пандемії.

У 2020-му багато планових операцій були відкладені через небажаність перебування в лікарні. За цей час накопичився відкладений попит, що є позитивним, з точки зору майбутнього зростання. Бенефіціарами відновлювального зростання в цій сфері можуть стати виробники медичного обладнання, в їх числі Boston Scientifiс, Stryker, Medtronic.

Merck & Co

  • Ціна закриття на 19 листопада: $80,39
  • Цільова ціна: $95

Наприкінці жовтня компанія повідомила про значне зростання чистого прибутку, за підсумками третього кварталу, — на 55% (до $2,94 млрд, або $1,16 на акцію). Для порівняння з роком раніше: було $1,9 млрд і $0,74 на акцію.

Компанія може виграти як за рахунок клінічних випробувань своїх вакцин від коронавірусу, так і за рахунок відновлення продажів інших препаратів зі свого портфоліо. Потенціал зростання даних компанії оцінюється в 10-20%.​

BioMarin

  • Ціна закриття на 19 листопада: $75,13
  • Цільова ціна: $105

Компанія BioMarin торгується поблизу оцінки поточного бізнесу компанії з лікування мукополісахаридоза і фенілкетонурії, при цьому ринок не враховує перспективи двох перспективних препаратів — ValRox та Vosoritide, схвалення яких призведе до зростання ціни акцій. BioMarin надасть дані за повний рік випробувань вже на початку 2021 року.

Перспективними можуть бути в тому числі компанії, які спеціалізуються на інфраструктурній складовій, оскільки у вакцин різний температурний режим, що ускладнює логістику і збільшує роль компаній, які можуть забезпечити обладнання для транспортування і зберігання вакцини.

У їх числі він називає акції виробників промислових рефрижераторів Trane Technologies та Carrier Global, а також логістичних корпорацій UPS та Fedex.

Фонд ARKG

  • Ціна закриття на 19 листопада: $75,09
  • Прогноз зростання: на горизонті 5 років 30% щорічно

Фонд ARKG — це ETF фонд, який зосереджений на інвестиціях у молоді компанії, що спеціалізуються на розробках в сфері генної інженерії і методів лікування. Ризики кожної окремої компанії досить великі, але диверсифікація всередині фонду вирішує цю проблему. Дохідність на горизонті 5 років може досягати 30% щорічно, але й рівень ризику тут підвищений.

Фонд SPDR S&P Biotech

  • ​Ціна закриття 19 листопада: $125,10
  • Прогноз: на горизонті 12 місяців + 14%

На відміну від ARKG, фонд ETF SPDR S&P Biotech має більш широку диверсифікацію у біотехнологіях. Він інвестує в акції 140 компаній. У їх числі, наприклад, акції Moderna, Twist Biosciences, Sorrento Therapeutics. Це найбільш універсальне рішення.

Компанії в SPDR S&P Biotech вигідно позиціоновані, щоб випередити індекс широкого ринку S&P 500 на довгостроковому горизонті. Середнє очікуване зростання прибутку на акцію для ETF, як правило, помітно перевищує темпи зростання для S&P 500.