Найдорожчі стартапи

Найбільш дорогим стартапом є Stripe, який наразі оцінюється майже вдвічі більше, ніж Deutsche Bank - $36 млрд. Компанія створила платформу для прийому платежів і виведення коштів. Серед її клієнтів такі технологічні гіганти, як Amazon, Google і Spotify.

У топ-5 найдорожчих стартапів світу також увійшли One97 ($16 млрд), Chime ($14,5 млрд), Robinhood ($11,7 млрд) і Klarna ($10,65 млрд).

Топ-5 найдорожчих фінтех-стартапів у світі, $ млрд

Революція фінтех

Активні на ринку фінтех-компаній мобільні банки. Найбільш яскраві представники цього сегмента - Chime, Revolut і N26. Наприклад, німецький N26 присутній у 26 країнах і в даний час обслуговує близько 3,5 млн клієнтів.

У сфері грошових переказів лідирує британський фінтех-стартап Transferwise з капіталізацією $5 млрд. Він пропонує міжнародні онлайн-перекази з низькими комісіями і вигідним обмінним курсом. Середня комісія за переказ грошей у 2019 році становила близько 0,7%. Компанія не боїться конкурувати з WesternUnion.

Фінтех-сектор виступає інноватором і на фондовому ринку. Стартапи Weltsparen або Deposit Solutions (Savedo, Zinspilot) обіцяють вищі процентні ставки по облігаціях в європейських країнах, ніж традиційні банки. Такі платформи, як Robinhood, Trade Republic, Free Broker і Smart Broker, спричинили серед молодих інвесторів торговий бум.

Не варто забувати і про технологічних гігантів, які «підривають» сферу традиційних фінансів своїми платіжними рішеннями. Так, Apple Pay, Google Pay і Amazon надають сервіси для щоденних розрахунків. Навіть Facebook тепер пропонує фінансові послуги.

Читайте також: UBS запланував інвестувати $200 мільйонів в фінтех-стартапи

Деякі банки побоюються, що фінтех-компанії витіснять їх на узбіччя ринку. Через цю причину багато великих фінансових установ розробляють спільні програми співпраці. Наприклад, Deutsche Bank разом з Google проєктують систему хмарних сервісів.

Що в Україні

Національний банк України затвердив стратегію розвитку фінтех в Україні до 2025 року, яка включає покроковий план створення у країні повноцінної фінтех-екосистеми з інноваційними фінансовими сервісами і доступними цифровими послугами. Як повідомляє НБУ, стратегія структурує і деталізує тренди та напрями розвитку фінансових інновацій на наступні п'ять років.

Інвестиції в технологічні компанії NASDAQ100 з Фондом перспективних технологій «Отаман»: 11,85% (USD), 16,62% (UAH)

Ключовими дійовими елементами стануть:

  1. розробка і впровадження концепту повноцінної регуляторної «пісочниці» для швидкого тестування інноваційних проєктів;
  2. підвищення рівня фінансової обізнаності та залучення населення і бізнесу;
  3. запуск академічної бази з фокусом на відкритий банкінг.

Реалізація стратегії також значною мірою залежатиме від виконання пов'язаних діджитал-проектів, над якими працює НБУ. Зокрема, йдеться про:

  • впровадження віддаленої ідентифікації та верифікації;
  • імплементацію Євродирективи PSD2;
  • надання можливості здійснення миттєвих платежів з рахунку на рахунок в СЕП у форматі 24/7;
  • посилення регулювання в сфері кібербезпеки та інших інноваційних проєктів центробанку.

Читайте також: НБУ створить платформу Sandbox для роботи з фінтех-компаніями

Основні індикатори успішної реалізації фінтех-стратегії:

  1. перехід більшості гравців ринку на стандарти відкритого банкінгу та інструменти віддаленої ідентифікації та верифікації;
  2. запуск регуляторної «пісочниці» і зростання кількості інноваційних продуктів, протестованих в ній, до 16-20 на рік;
  3. збалансований розвиток усіх фінтех-ніш;
  4. поширення використання інноваційних технологій в наглядових та регуляторних процесах;
  5. підвищення цифрової та фінансової грамотності населення, а також рівня підготовки професійних кадрів на ринку (особливо напередодні імплементації PSD2) і розвиток талант-полу на базі університетських середовищ;
  6. входження Нацбанку України в глобальну «пісочницю» - Глобальну мережу фінансових інновацій (GFIN).

Хочете знати про фінанси та інвестиції більше? Стежте за ексклюзивними матеріалами «Мінфіну» в телеграм-каналі