Що прогнозують експерти

У компанії прогнозують, що попит на нафту повернеться до докризового рівня в 100 млн б/д приблизно до 2025 року і впаде до 88 млн б/д в 2050 році.

А піковий попит на нафту буде спостерігатися в 2027-2028 роках.

У 2019 році Equinor очікувала зростання показника до 105 млн б/д до 2030 року і зниження до 93 млн б/д до 2050 року, переважно через поширення електромобілів.

Читайте також: Світові ціни на нафту впали до червневих мінімумів

Водночас, думка про швидке настання піку попиту на нафту поділяють не всі великі гравці індустрії.

Зокрема, співробітник компанії Saudi Aramco (Саудівська Аравія) в інтерв'ю агентству Reuters заявляв, що компанія очікує зростання попиту на нафту в довгостроковій перспективі, а «спекуляції на тему, що насувається пік попиту на нафту, не відповідають реаліям її споживання».

Від чого залежить попит на нафту в майбутньому

У Equinor зазначають, що скорочення інвестицій в нафтову галузь обмежить пропозицію, що також може вплинути на зростання попиту в майбутньому.

При цьому, на думку аналітиків, пандемія covid-19 значно змінила спосіб життя людей. Це може мати довгостроковий ефект і уповільнити зростання попиту на сировину, в той час як впровадження відновлюваних джерел енергії та електромобілів буде набирати обертів.

Читайте також: Нафта дорожчає на тлі новин про перемогу Байдена

«Імовірно, попит на авіаційне паливо ще багато років відчуватиме на собі негативні наслідки пандемії», — ідеться в матеріалі.

Раніше повідомлялося

  • Згідно зі щорічною доповіддю ОПЕК World Oil Outlook відновлення попиту на глобальному нафтовому ринку почнеться тільки в наступному році, а на докризовий рівень (99,8 млн барелів на добу) вийде лише у 2022 році.

Стежте за цікавими й ексклюзивними матеріалами про вплив пандемії на економіку в телеграм-каналі «Економіка і коронавірус».