Від чого залежить ціна на газ

Голова Нафтогазу прокоментував 30-40% різницю в ціні газу між ДК «Нафтогаз України» і газозбутами групи Дмитра Фірташа, які з 2015 року поставляють газ населенню.

«Ціна є похідною не від того, який газ і де його беруть, а від іншої сторони бізнесу — наявності клієнтів», — упевнений Коболєв.

Також він вважає, що немає жодного логічного зв'язку між маржею газозбутів і тим, у кого вони купують газ.

Читайте також: Абонплата за газ може зрости на 30% з 1 січня

«Більше того, я перевіряв — є приватна компанія, яка продає дешевше газ, ніж у нас. Є компанії, які продають за цінами, близькими до наших. Для Нафтогазу плюс 1 гривня, за нашої малої бази клієнтів, принесе дуже малий прибуток. Тому ми воюємо за кінцевого споживача», — розповів Коболєв.

Читайте також: Держбанк запустив онлайн-сервіс по вибору постачальника газу

Нагадаємо

  • З 1 серпня 2020 на ринку природного газу для населення діє вільне ціноутворення: ціну газу постачальники визначають самостійно, утім споживач може вільно змінювати постачальника в будь-який момент.
  • В Україні п'ятий місяць поспіль ростуть ціни на газ для населення. У жовтні один кубометр коштував від 4,7 до 6,8 грн, в листопаді — на 30% дорожче, від 6 до 8,9 грн/м³.
  • З листопада зросла також і вартість газу за річним тарифом. Газ за річним тарифом коштуватиме 6,45 грн/м³ (+18,7%). У жовтневому тарифі була встановлена ​​ціна в 5,24 грн/м³.
  • Газопостачальна компанія «Нафтогаз України» з листопада підвищила вартість природного газу для населення на 25,7%.