Передісторія

12 листопада 1992 року, припинено функціонування радянського рубля у грошовому обігу на території України.

Указ Президента Леоніда Кравчука «Про реформу грошової системи України» набував чинності о 23:00. Згідно з цим указом, єдиним засобом платежу став український карбованець, представником якого в готівковому обігу виступав купон Національного банку України.

Читайте також: У НБУ розповіли, скільки грошей надрукували за 25 років

Банки були зобов'язані протягом 13-15 листопада здійснити переоцінку залишків на рахунках усіх юридичних і фізичних осіб з рублевого обчислення на українські карбованці у співвідношенні один до одного без обмежень по сумах залишків. У такому ж співвідношенні переоцінювалися залишки заборгованості, інші активи та пасиви банків.

З виходом із рублевої зони Україна заклала організаційно-правові основи для створення національної грошової одиниці. Відмова від радянського рубля дала можливість започаткувати проведення власної грошово-кредитної політики, регулювати емісію та потоки грошей, встановити офіційний курс українського карбованця щодо валют інших країн світу.

Читайте також: Як змінювався курс гривні до долара на початку осені за останні 5 років (інфографіка)

Це були вчасні кроки, адже власна валюта мала стати одним із основних атрибутів нової держави.

Саме з тимчасовими купоно-карбованцями українці пережили перші роки Незалежності та деякий час побули мільйонерами.

Нагадаємо

24 роки тому, 2 вересня 1996 року, гривня замінила українські карбованці і стала національною валютою України.

Грошова реформа тривала всього два тижні – з 2 до 16 вересня 1996 року. У цей період тривав обмін карбованців на гривню (100 000 карбованців = 1 гривня), а після 16 вересня 1996 року єдиним засобом платежу на території України стала гривня.

На момент заміни однієї грошової одиниці на іншу в обігу перебувало 338,1 трлн карбованців.

У результаті переходу на гривню було вилучено 97% емітованих до цього карбованців (327,9 трлн крб.), натомість Національний банк України ввів у готівковий обіг банкноти гривні на суму понад 3,1 млрд грн.