Що означає такий рейтинг

Прогноз «стабільний» відображає думку про те, що Київ зможе підтримувати сильні фінансові показники в період рецесії, пов'язаної з covid-19.

«Ми очікуємо, що адміністрація міста дотримуватиметься обмеження, введені урядом, і забезпечуватиме повне покриття дефіциту бюджету накопиченими залишками коштів на рахунках», — йдеться в повідомленні.

Читайте також: S&P підтвердило рейтинг України. Прогноз стабільний

Прогноз також враховує припущення про те, що місто залучатиме помірний обсяг запозичень у середньостроковій перспективі.

Водночас рейтинг Києва, як і раніше, обмежений нестійкою і централізованою українською системою регіональних (муніципальних) фінансів, а слабка платіжна культура міста і дефолти за зобов'язаннями в минулому, як і раніше, чинять на нього тиск.

Читайте також: Fitch присвоїв майбутньому випуску облігацій Києва рейтинг «B (EXP)»

Чи може бути знижений рейтинг

Агентство може знизити рейтинг Києва в разі пониження суверенних рейтингів України, а також якщо фінансове керівництво міста зіткнеться з труднощами при забезпеченні збалансованості бюджету, що призведе до структурно вищого дефіциту і істотно більш швидкого накопичення боргу.

Також зазначається, що пандемія зумовить зниження ВВП України в 2020 році, що призведе до різкого скорочення доходів Києва і додаткових витрат, спрямованих на пом'якшення наслідків пандемії.

«Ми вважаємо, що ці проблеми будуть тимчасовими, і місто збереже хороші бюджетні показники в 2021-2022 роках. Ми вважаємо, що Київ залучатиме помірний обсяг запозичень, і обсяг сукупного боргу Києва залишиться низьким», — підкреслили в S&P.

Раніше повідомлялося

  • 13 червня Moody's підвищило кредитний рейтинг України до B3 зі стабільним прогнозом.
  • 3 липня рейтингове агентство Fitch повідомило, що з початку 2020 року знизило 33 суверенних рейтинги.
  • 3 вересня рейтингове агентство Rating and Investment Information (Японія) підвищило суверенний кредитний рейтинг України з В до В +, прогноз — стабільний.
  • 5 вересня рейтингове агентство Fitch підтвердило довгостроковий рейтинг дефолту емітента України на рівні В зі стабільним прогнозом.
  • 3 листопада рейтингове агентство Fitch Ratings присвоїло майбутньому випуску внутрішніх облігацій міста Києва на 1,5 млрд грн очікуваний довгостроковий рейтинг «B (EXP)».

Інвестиції в компанії з індексу S & P500 з фондом акцій «Ярослав Мудрий»: 9,23% (USD), 16,06% (UAH)