Кількість незаконних платежів

За підсумками першого півріччя, банки зафіксували 47,5 тис. випадків незаконних платіжних операцій з картами на загальну суму 86,4 млн гривень.

Для порівняння, за перше півріччя 2019 року було зафіксовано 34,7 тис. випадків на загальну суму 72,6 млн гривень.

«У загальному обсязі всіх операцій з платіжними картками це зовсім невелика частка. Так, питома вага збитків від незаконних дій і сумнівних операцій з використанням платіжних карт в загальному обсязі всіх операцій з платіжними картками становила лише 0,0048% (в першій половині 2019 році — 0,0043%) », — відзначили в НБУ.

Читайте також: Плати, або заразимо коронавірусом: як шахраї виманюють гроші в українців

Загальні тенденції

Водночас, як відзначають в Нацбанку, середній розмір втрат на одну шахрайську операцію зменшився — з 2 100 гривень в першій половині 2019 року до 1 819 гривень в відповідному періоді 2020 року.

Також зменшилася кількість банків, які зазнали таких збитків.

Читайте також: У НБУ розповіли, скільки шахраї вкрали з платіжних карт українців

У першому півріччі цього року про збитки відзвітували 27 банків-учасників карткових платіжних систем (40% від загальної кількості банків). Тоді як у першому півріччі 2019 року — 30 банків-учасників (44% від загальної кількості банків).

Раніше повідомлялося

  • У Верховній Раді зареєстровано законопроект №4364 про платіжні послуги, який здатний істотно модернізувати регулювання діяльності українського ринку платежів і переказу грошових коштів. Цей законопроєкт на фінансовому ринку називають законопроєктом «про відкритий банкінг».
  • Ухвалення цього законопроєкту дасть змогу адаптувати законодавство України до законодавства ЄС, сформувати правову основу для інтеграції українського платіжного ринку з європейським. Крім того, це сприятиме модернізації платіжного ринку України і створить основу для подальшого його розвитку.