Криза та інші чинники впливу на галузь

Експорт українських ІТ-послуг демонструє позитивну динаміку протягом останніх дев’яти років. Однак темп зростання знизився у 2 кварталі.

Серед інших причин сповільнення розвитку ІТ-галузі називають:

  • зменшення попиту на послуги внаслідок фінансових проблем замовників;
  • неможливість робітників виконувати обов’язки через захворювання;
  • зменшення продуктивності через карантинні обмеження.

Читайте також: Дохід IT-галузі склав $5 мільярдів у 2019 році

Показники 3 кварталу свідчать про часткове відновлення темпів зростання експорту, що є досить позитивним результатом з огляду на окремі негативні прогнози щодо впливу пандемії Covid-19.

Чи відновиться обсяг експорту в 4-му кварталі

За оптимістичним прогнозом, у 4 кварталі темпи зростання експорту IT-послуг відновиться на 25,8%. У результаті експорт становитиме $1,5 млрд у 4 кварталі й $5,1 млрд за результатом року. Тобто зросте на 23%.

За песимістичним сценарієм, негативний вплив пандемії буде пролонговано в 4 кварталі, а тому падіння збережеться і складе 2% до попереднього кварталу. Експорт становитиме $1,2 млрд у 4 кварталі й $4,6 млрд за результатом року. Тобто зросте на 11%.

За реалістичним сценарієм, експорт становитиме $1,3 млрд у 4 кварталі, і $4,9 млрд за результатом року, тобто зросте на 19%.

Читайте також: Депутати хочуть змінити податки для «айтішників». Що пропонують

Нагадаємо

  • На початку вересня президент Володимир Зеленський поставив завдання уряду розробити та винести на розгляд Верховної Ради законопроєкти, спрямовані на розвиток IT-індустрії в Україні.
  • Указом президента уряд в тримісячний термін мав розробити та внести на розгляд Верховної Ради законопроекти щодо: спрощення оподаткування; лібералізації трудових відносин; посилення захисту від неправомірного втручання в роботу IT-компаній.