Із чим це пов'язано

Рішення призупинити продаж долара влада Казахстану ухвалила заради підтримки курсу національної валюти — тенге – на тлі нафтового спаду в цьому році.

Центробанк відхиляє або затримує деякі заявки на покупку доларів. Такі заходи є однм з різновидів інтервенції. Це прямо суперечить режиму плаваючого валютного курсу, якого раніше дотримувалися в Центральному банку.

Читайте також: Аналітики вважають, що долар може втратити статус резервної світової валюти

Економісти припускають, що влада й надалі буде вдаватися до тих чи інших обмежень на валютному ринку, оскільки їх зняття загрожує ослабленням тенге і соціальною напруженістю.

У цих умовах кредитні організації змушені купувати долари на міжбанківському ринку, де обмеження не діють, однак курс долара вищий, ніж на біржі.

Читайте також: У Туреччині призначили нового міністра фінансів. Ліра вже зміцнилася

Ситуація з курсом в країні

Курс національної валюти є політично значущим питанням для Казахстану. Країна переживає першу за 20 років рецесію після двох карантинів, введених в країні через пандемію, зазначають аналітики.

Влітку президент Касим-Жомарт Токаєв просив главу Центробанку забезпечити стабільність тенге.

Відео: Вибори в США, вакцина від коронавірусу: чи буде обвал долара й цін на золото

Раніше повідомлялося

  • Економіст Стівен Роуч, старший науковий співробітник Єльського університету, попереджає, що наступний рік буде складним для долара.
  • Він не тільки бачить зростаючі шанси на повторну рецесію, але вважає, що його «божевільна ідея» про крах долара більше не виглядає такою вже божевільною. «У нас є дані, які підтверджують набагато більш драматичну динаміку як заощаджень, так і поточних рахунків, ніж я очікував», — заявив Роуч.

Хочете знати про валюту більше? Стежте за ексклюзивними матеріалами «Мінфіну» в телеграм-каналі