«У попередньому раунді індекс дорівнював 0 (нуль) балів. Взагалі Індекс може коливатися від «-5» до «+5», – зазначила експерт.

Історія Індекса

За свою історію з початку 2015 року індекс був нульовим 6 разів. Проте негативне значення індексу спостерігається вперше. Опустило Індекс реформ до мінусових значень насамперед рішення Конституційного суду по е-декларуванню, вважають аналітики.

У 8 зі 146 раундів у ході дослідження негативні оцінки спостерігалися за окремими напрямами, проте вони врівноважувалися позитивними оцінками за іншими векторами. А загальна оцінка взагалі не падала нижче нуля.

Рішення КСУ про неконституційність положень антикорупційного законодавства щодо декларування представниками державних органів доходів та майна було оцінено в «-4,5 бала».

Однак дещо врятували ситуацію закон, що уніфікував підхід до бюджетів місцевого самоврядування незалежно від статусу населеного пункту, який додав 1 бал, і закон про повернення «пакунку малюка».

Читайте також: Кабмін готує 5 євроінтеграційних кроків і реформ — Шмигаль

До події з КСУ

КСУ визнав неконституційними повноваження НАЗК з моніторингу та контролю за виконанням законодавства з питань етичної поведінки представників державних органів, запобігання та врегулювання їх конфлікту інтересів, контролю та перевірки декларацій їхніх доходів та майна, зберігання та оприлюднення таких декларацій, проведення моніторингу способу їх життя тощо. Це рішення суттєво впливає на спроможність антикорупційної інфраструктури, яка була збудована в Україні починаючи з 2014 року.

Фактично воно спровокувало конституційну кризу в країні, оскільки знайти підхід для виправлення його наслідків у конституційний спосіб дуже важко. Більш того, за висновками експертів, прийнявши таке рішення, КСУ вийшов за межі своїх повноважень, а саме рішення є суперечливим та з нього не можна зрозуміти, які саме дії повинна вчинити Верховна Рада для його виконання.

Натомість судді КСУ стверджують, що парламент може швидко виправити антикорупційне законодавство так, щоб воно відповідало Конституції, а НАЗК міг звернутися до КСУ за роз’ясненнями щодо подальших дій.

Конституційна криза поки що триває, а експерти шукають рішення, як її можна розв’язати.

Про Індекс моніторингу реформ

Індекс Моніторингу Реформ (ІМоРе) VoxUkraine призначений надавати комплексну оцінку зусиллям влади України зі впровадження економічних реформ. Індекс базується на експертних оцінках змін у регуляторному середовищі за п’ятьма напрямами: державне управління, державні фінанси, монетарна система, бізнес-середовище, енергетика.

Читайте також: Українські реформи обійшлися Євросоюзу у 15 мільярдів євро