З одного боку — багато хто з них не хоче мати курсові ризики і воліють зараз оперативно закрити свої поточні валютні зобов'язання, не відкладаючи це на наступний тиждень. Таких покупців при цьому обмежує в їхніх можливостях — наближення періоду сплати податків та зниження обсягів торговельної виручки, тому що проблеми зі збутом продукції на внутрішньому ринку зберігаються через низький платоспроможний попит більшості населення і бізнеса. Але при цьому в іншої частини потенційних покупців валюти ( імпортерів енергоносіїв і деяких товарів широкого вжитку) — зараз навіть на тлі такої важкої ситуації в економіці немає особливих проблем зі збутом як за рахунок активних сезонних розпродажів у рітейлерів, так і за рахунок зростання попиту на бензин і дизпаливо через активізацію громадян в частині поїздок на автомобілях через карантинні міри.

З іншого боку — великі продавці валюти не поспішають її активно розпродавати, спостерігаючи поступове зростання котирувань і це скорочує пропозицію на міжбанку. Або роблять це лише в моменти максимальних котирувань по дню, що також не підтримує гривню під час торгової сесії.

Відео: Вибори в США, вакцина від коронавірусу: чи буде обвал долара та цін на золото

Все це призводить до продовження залежності курсового тренда від значного числа індивідуальних рішень окремих великих гравців та істотних перекосів попиту і пропозиції на міжбанку в моменти їхніх виходів на ринок.

За нашою інформацією, в цілому — сьогодні продавців валюти буде дещо більше ніж покупців, що може підстрахувати гривню протягом сесії навіть в моменти виходу на торги основних великих покупців.

Ефект завершення робочого тижня також сьогодні відіб'ється на статистиці торгів і за прогнозами «Мінфіну» 13 листопада обсяг операцій на міжбанку складе до $ 160-180 млн при укладанні до 530-570 угод.

Курси міжбанку за нашим прогнозом у п'ятницю будуть у межах: долар — коридор 28,05 — 28,25 гривень, євро — коридор 33,05 — 33,40 гривень.

На готівковому ринку цінники в обмінниках фінкомпаній і банків будуть у межах: долар — коридор покупок і продажів 28,10- 28,45 гривень, євро — коридор від 32,80 до 33,50 гривень.

При цьому, в касах банків коридор по євро буде ширше — 32,75 — 33,50 гривень, а в обмінниках фінкомпаній істотно меншим — 33,15 -33,40.

Котирування готівкового валютного ринку на 10 ранку:

Курс долара в банках: прийом 28,10 — 28,20 і продаж 28,30 — 28,50 гривень.

В обмінниках фінкомпаній: купівля 28,25 — 28,28 гривень та продаж 28,32- 28,40.

Хочете знати про валюту більше? Стежте за ексклюзивними матеріалами «Мінфіну» в телеграм-каналі