Мета нового законопроєкту

Основна мета нового законопроєкту — вдосконалення корпоративного управління в банках, зокрема посилення відповідальності ради та правління банку, системи внутрішнього контролю та управління ризиками.

Законопроєкт упроваджує нову структуру капіталу (включаючи буфери капіталу), яка посилить здатність банку поглинати збитки, а також додаткові вимоги до членів ради та правління банку, у тому числі стосовно їх колективної придатності.

Також запроваджуються сучасні міжнародні наглядові інструменти:

  • право регулятора вимагати зміни персонального складу ради та/або правління банку, якщо поточний склад цих органів не здатний забезпечувати ефективне управління та контроль за діяльністю банку;
  • право регулятора встановлювати банку індивідуальний розмір економічних нормативів залежно від ризиковості його діяльності.

Читайте також: НБУ готує зміни в закон «Про банки і банківську діяльність». Які нововведення чекати

Крім того, законопроєкт уточнює окремі норми банківського законодавства, зокрема щодо консолідованого нагляду за банківськими групами, ліцензування банків, погодження набуття істотної участі в банках та вимог до структур власності банків.

Текст законопроєкту №4367 від 12 листопада на сайті парламенту поки відсутній.

Передісторія

11 листопада голова комітету ВР з питань фінансів, податкової та митної політики Данило Гетманцев повідомив, що 12 листопада народні депутати планують зареєструвати у Верховній Раді «банківський» законопроєкт, який Україна взяла на себе зобов'язання ухвалити в рамках співпраці з МВФ.