Що пропонує стратег

«Це не погіршить якість життя працівників – ці гроші еквівалентні витратам на транспорт і обіди під час роботи з офісу», – зазначає Джим Рід. І додає, що пандемія зробила очевидною необхідність податку на віддалені робочі місця.

«Ті, хто може працювати з дому, як правило мають дохід вище середнього. Якщо припустити, що середня зарплата людини, яка працює з дому, становить $55 тисяч на рік, то податок у 5% обійдеться трохи більше ніж у $10 за робочий день», – пояснює він.

Приблизно таку суму працівник витрачає на дорогу та обід, працюючи в офісі. Якщо така ж ставка буде застосована для Великобританії, де середня зарплата працівника з дому становить 35 тисяч фунтів стерлінгів, то податок складе трохи менше ніж 7 фунтів стерлінгів на день.

Читайте також: Як будуть виглядати офіси після локдауну

У Німеччині за середньої зарплатні такої категорії працівників у 40 тисяч євро, податок складе близько 7,50 євро на день.

«Податок такого рівня не передбачає, що положення компаній або працівників погіршиться», – наголошується у повідомленні.

Фактично, воно буде кращим, оскільки вони заощадять більше від скорочення витрат на офіс, ніж від податків, які платитимуть за працівників, що працюють з дому.

Податок для економіки

Для економіки США такий податок, за підрахунками інвестбанку, принесе додаткових $48 млрд на рік. Для Великобританії – 6,9 млрд фунтів стерлінгів, для Німеччини – 15,9 млрд євро.

Читайте також: Facebook планує перевести 50% працівників на «дистанційку» до 2030 року

Стратег пропонує витрачати ці гроші у США на гранти у розмірі $1,5 тис. для 29 млн робочих, які не можуть працювати з дому та заробляють менше ніж $30 тисяч на рік.

«Багато з них несуть підвищені ризики в період пандемії», – наголошує Джим Рід.

Аналогічним чином у Німеччині ці додаткові доходи можуть бути спрямовані на фінансування найбідніших 12% населення, які заробляють менше ніж 12,6 тис. євро на рік. Така ж міра актуальна і для британців із заробітком у розмірі мінімальної оплати праці.

Стежте за цікавими та ексклюзивними матеріалами про вплив пандемії на економіку в телеграм-каналі «Економіка та коронавірус».