З одного боку — клієнти збільшать свої обсяги операцій по долару, які були перенесені через вихідну середу у США і роботу українського міжбанку на ТОМі по цій валюті. При цьому збільшиться як попит на валюту, так і її пропозиція. Попит — за рахунок відкладених заявок, а пропозиція — за рахунок наростаючого дефіциту вільної гривні у бізнесу перед періодом бюджетних платежів. З іншого — наближається кінець тижня і це відіб'ється на активності ринку в цілому.

Крім цього, вчорашнє рішення Кабміну про введення карантину «вихідного дня» внесе свої корективи в поведінку всіх учасників торгів. Частина імпортерів одягу та інших товарів широкого вжитку скоротить купівлю валюти на побоюваннях зниження обсягів продажів через закриття на вихідні ТРЦ, частини непродовольчих магазинів і т.д.

Відео: Вибори в США, вакцина від коронавірусу: чи буде обвал долара та цін на золото

Інші потенційні покупці валюти, навпаки — збільшать свої обсяги купівлі перед сезоном розпродажів (особливо з урахуванням все більшого переходу торгівлі в інтернет), щоб заздалегідь закрити по максимуму свої валютні зобов'язання в цей дуже непростий період, коли є невизначеність розвитку подальшої ситуації з коронавірусом.

Значна кількість незапланованих та імпульсивних рішень покупців і продавців валюти після вчорашнього введення карантину «вихідного дня» створює певну загрозу для гривні на міжбанку і робить курс дуже залежним від ситуативних рішень великих гравців. Це може піднести нові сюрпризи по курсу долара.Тим більше, що вже вчора ввечері спекулянти намагалися по максимуму розгойдати курс навіть на умовах роботи по долару на ТОМі.

За прогнозами «Мінфіну» 12 листопада обсяг операцій на міжбанку складе до $ 155-185 млн при укладанні до 430-560 угод.

Курси міжбанку за прогнозом «Мінфіну» в четвер будуть у межах: долар — коридор 28,10 — 28,35 гривень, євро — коридор 33,00 — 33,50 гривень.

На готівковому ринку цінники в обмінниках фінкомпаній і банків будуть у межах: долар — коридор покупок і продажів 28,10- 28,50 гривень, євро — коридор від 32,65 до 33,60 гривень.

Як і всі останні дні, в касах банків коридор по євро буде ширше — 32,65 -33,60 гривень, а в обмінниках фінкомпаній значно вужче — 33,10 -33,40.

Котирування готівкового валютного ринку на 10 ранку:

Курс долара в банках: прийом 28,10 — 28,20 і продаж 28,35 — 28,50 гривень.

В обмінниках фінкомпаній: купівля 28,25 — 28,31 гривень та продаж 28,37- 28,40.

Хочете знати про валюту більше? Стежте за ексклюзивними матеріалами «Мінфіну» в телеграм-каналі