«Тільки що підписав банківський законопроєкт, який плануємо зареєструвати 12 листопада. Ухвалення законопроєкту дозволить забезпечити відповідність нашої системи банківському нагляду передовим практикам", — написав Гетманцев.

Які нововведення

Як повідомили «Мінфіну» в Нацбанку, законопроєкт передбачає нові вимоги до корпоративного управління: посилює відповідальність ради та правління банку, вдосконалює систему управління ризиками в банках та підвищує її ефективність.

Також законопроєкт передбачає:

  • Впровадження нової структури капіталу.
  • Вдосконалення вимог до ліквідності.
  • Посилення вимог до корпоративного управління.

«Крім того, Національний банк продовжує впроваджувати систему SREP, яка на даний час є базовою для оцінки ризиків в рамках ризик-орієнтованого нагляду», — йдеться у відповіді Нацбанку.

З інших нововведень, які готуються в НБУ, «Мінфіну» також повідомили про впровадження більш гнучких правил оцінки банками кредитного ризику. Планується розширення переліку клієнтів, яких можна буде оцінювати на груповій (спрощеній) основі.

«Все це буде сприяти зниженню регуляторного навантаження на банки і забезпечувати точну оцінку кредитних ризиків», — вважають в регуляторі.