За прогнозами «Мінфіну» 11 листопада обсяг операцій на міжбанку складе до $ 160-170 млн при укладанні до 530 угод, а основною причиною зниження активності на ринку буде вихідний день в США. 11 листопада там святкують День ветеранів і всі розрахунки по долару на українському міжбанку будуть проходити на умовах ТОМ (розрахунки в гривні — сьогодні, поставка долара — завтра). Це традиційно малопопулярний формат операцій в Україні і тому місцеві клієнти сьогодні сконцентруються в основному на операціях в євро та рублі.

Але саме ситуативно низький обсяг торгів призводить валютний ринок в подібній ситуації до повної залежності курсоутворення від дій і завдань великих гравців та дозволяє спекулянтам істотно впливати своїми угодами на курсовий тренд протягом сесії. І сьогодні вони цей шанс втрачати не будуть.

Додатково на настрої учасників нашого ринку вплинуть:

1) Вчорашня зміна тренда по курсу долара. Після просідання його котирувань ще починаючи з минулого тижня — на вечір вівторка курс почав активно зростати. Це додасть драйву потенційним покупцям валюти і збільшить попит на валюту на побоюваннях подальшого зростання курсу. Деяких в цій ситуації не буде навіть бентежити розрахунки ТОМом і це психологічно працює проти гривні;

2) Наближення початку бюджетних розрахунків у підприємств на фоні посилення необхідності фінансувати поточні господарські витрати бізнесу. Майбутні виконання податкових зобов'язань та поточні гривневі витрати змусять експортерів активніше продавати валюту на міжбанку і знизять апетити імпортерів з її купівлі, що частково підстрахує нацвалюту на торгах в ці дні;

Відео: Прогноз курсу долара на листопад 2020. Чи очікувати обвалу гривні

3) Розрахунки за результатами аукціону Мінфіну України з продажу ОВГЗ. Чиновники продали облігацій на загальну суму в еквіваленті 7,88 млрд гривень. У тому числі гривневих майже на 5,6 млрд і доларових на $ 82,4 млн. Сьогодні покупці повинні розрахуватися за гривневі папери і ці операції будуть відображаться на українському ресурсному ринку та опосередковано — на валютному міжбанку.

Для гривні сьогодні найбільш небезпечним фактором є дії спекулянтів, які на малооб'ємному і млявому ринку по долару через розрахунки по ньому на умовах ТОМ — мають відмінну можливість на дрібних сумах угод активно «покачати» курс цієї валюти протягом дня.

Курси міжбанку за прогнозом «Мінфіну» 11 листопада буде у межах: долар — коридор 28,10 — 28,30 гривень, євро — коридор 33,00 — 33,50 гривень.

На готівковому ринку цінники в обмінниках фінкомпаній і банків будуть у межах: долар — коридор покупок і продажів 28,00- 28,50 гривень, євро — коридор від 32,75 до 33,60 гривень.

Як і вчора, в касах банків коридор по євро буде ширше — 32,75 -33,60 гривень, а в обмінниках фінкомпаній він буде істотно менше — 33,15 -33,55.

Котирування готівкового валютного ринку на 10 ранку:

Курс долара в банках: прийом 28,00 — 28,20 і продаж 28,29 — 28,41 гривень.

В обмінниках фінкомпаній: купівля 28,25 — 28,30 гривень та продаж 28,34- 28,40.

Хочете знати про валюту більше? Стежте за ексклюзивними матеріалами «Мінфіну» в телеграм-каналі