Що відомо про проєкт

Чиновники підкреслили, що пілотний проєкт з тестування цифрового юаня включений в державний план, як і зазначено в опублікованому раніше документі про створення в Пекіні та інших містах «особливих тестових зон вільної торгівлі».

На конференції також обговорювалася реалізації політики «двох округів», яка полягає у більш легкому доступі до місцевих ринків для іноземних фінансових інститутів, розвиток структури міжнародного управління капіталом, а також початок пілотного тестування CBDC.

Читайте також: Влада Китаю вперше роздасть цифровий юань населенню

Запуск пілотного проєкту в Пекіні відбудеться після тестуванням цифрового юаня в Шеньчжені — мегаполісі провінції Гуандун, в ході якого влада розподілила 10 млн юанів (приблизно $1,5 млн) в CBDC. Варто зазначити, що незважаючи на те, що кампанія пройшла відповідно до наміченого плану, багато користувачів виявили скепсис до нового фінансового інструменту.

Голова PBoC І Ган на початку минулого тижня заявив, що в ході тестування цифрового юаня користувачі здійснили понад 4 млн операцій, сукупний обсяг яких склав 2 млрд юанів (приблизно $300 млн).

Пекінські випробування є черговою стадією розгортання системи електронних платежів в цифровий валюті (DCEP).

Читайте також: Китай вводить оплату праці в національній криптовалюта

Нагадаємо

У серпні китайські ЗМІ писали, що випробування також пройдуть в районі «Великої затоки» — спеціальній економічній зоні на півдні країни, в яку входять райони Гонконгу і Макао, — і економічній зоні дельти річки Янцзи, яка об'єднує Шанхай з трьома сусідніми провінціями.

Читайте також: Крістін Лагард розповіла про перспективи цифрового євро

Цифрова валюта стає популярною

  • 54% центробанків у світі, що взяли участь в опитуванні Світового банку в 2019 році, на даний час вивчають питання випуску власної цифрової валюти.
  • 32% поки не вивчали питання.
  • Тільки 15% після проведення досліджень прийняли рішення не випускати CBDC.