Спроби стати президентом

Джо Байден поставив собі за мету стати президентом в 21 рік, а вперше спробував здійснити цю мрію в 46 років, висунувши кандидатуру на первинних виборах Демократичної партії. Тоді він зазнав невдачі і знявся з перегонів на тлі звинувачень у плагіаті: Байден використовував уривки з промови, з якою в 1987 році виступив лідер британської лейбористської партії Ніл Киннок. До та після невдалої спроби балотуватися, Байден обіймав посаду сенатора від штату Делавер.

Вперше він був обраний в сенат від штату в 1973 році і займав цю посаду до 2009 року. У 2008-му політик виставив кандидатуру на первинних виборах вдруге, проте знявся відразу після перших праймеріз, зрозумівши, що не зможе нав'язати конкуренцію головній парі претендентів — Хілларі Клінтон та Бараку Обамі.

У серпні 2008 року Обама запросив Байдена стати його партнером і балотуватися в віце-президенти. З 2009 по 2017 рік він займав цей пост. Байден замислювався, чи не брати участь у виборах 2016 року, але вирішив цього не робити, в тому числі за порадою Обами.

Читайте також: Вибори в США: Байден перемагає Трампа

Найстаріший президент США

Байден стане найстаршим президентом США — на дату інавгурації в січні 2021 року йому виповниться 78 років (народився 20 листопада 1942 року). Зараз найстаршим президентом в американській історії є Дональд Трамп — він зайняв цю посаду в 70 років. Байден з родини довгожителів: його батько прожив до 86 років, мати — до 92.

Як і його суперник на виборах від Республіканської партії Дональд Трамп, Байден зовсім не п'є. Кандидат від демократів пояснює це проблемами з алкогольною залежністю в його родині. «Я не приймаю нічого, що може стати для мене милицею», — пояснив Байден в одному з інтерв'ю, маючи на увазі залежність від хімічних речовин.

Зразковий сім'янин

У 1966 році Байден одружився на Нелі Хантер, з якою познайомився на першому році навчання в коледжі. У пари народилося троє дітей: сини Бо і Хантер і дочка Наомі. У 1972 році, через кілька тижнів після перемоги 29-річного Байдена на виборах в сенат від штату Делавер, Нелія і 13-місячна Наомі загинули в автокатастрофі.

Байден хотів відмовитися від поспдисенатора, але в підсумку вирішив продовжувати політичну кар'єру. Щоб бачитися з дітьми, він щодня їздив на поїзді з Вашингтона додому в Вілмінгтон (штат Делавер) — відстань близько 180 км. У 1975 році Байден познайомився з нинішньою дружиною — вчителькою англійської мови Джилл Трейсі Якобс, на якій одружився через два роки.

У 1981 році у подружжя народилася дочка Ешлі. У 2015 році, на 47-му році життя, від раку мозку помер старший син Бо. Хантер Байден мав проблеми з наркотиками, зараз займається бізнесом, став фігурантом скандалу з українською компанією Burisma.

У дитинстві страждав від заїкання

«Коли я перебував вдома зі своїми братами і сестрою, разом з моїми друзями або грав в футбол, то все було в порядку, але коли я потрапляв в нову ситуацію або нову школу, повинен був читати перед класом або хотів запросити дівчину на побачення, я просто не міг цього зробити», — писав він у своїх мемуарах.

Зрештою Байден зміг перебороти порушення мови. Про боротьбу з заїканням кандидат в президенти розповідав в ході дебатів на первинних виборах, погодившись дати свій номер тим, хто відчуває проблеми з промовою.

Зараз він відомий своїми частими перекручуваннями. Наприклад, використовував нецензурну лексику в прямому ефірі, привітавши Барака Обаму з підписанням закону про охорону здоров'я.

Голосував проти війни в Перській затоці і за вторгнення в Ірак

Байден проголосував проти війни в Перській затоці (1990-1991), в якій США і Багатонаціональні сили, що включали контингенти з європейських і близькосхідних країн, вдалося перешкодити анексії Кувейту після вторгнення в цю країну Іраку. Але підтримав вторгнення США до Іраку в 2003 році, яке, на відміну від першої інтервенції Америки в Іраку, прийнято вважати провальним для Вашингтона.

Пізніше Байден назвав рішення помилкою і звинуватив адміністрацію Джорджа Буша-молодшого в некомпетентності при діях в Іраку.

Виступав проти війни в Лівії

Байден висловлював сумнів в доцільності вторгнення до Лівії, коли цей крок обговорювався в адміністрації Барака Обами в 2011 році. У числі скептиків були Байден, глава Пентагону Роберт Гейтс, директор ЦРУ Джон Бреннан і голова Об'єднаного комітету начальників штабів США Майкл Маллен, написав Гейтс в своїх мемуарах. До втручання в конфлікт у Лівії на боці опозиції Обаму закликали постпред США при ООН Сьюзан Райс, член Ради національної безпеки Саманта Пауер і держсекретар Хілларі Клінтон. В результаті Обама неохоче погодився надати військову підтримку інтервенції в Лівію, стверджував Гейтс. Згодом Обама заявив, що відсутність підготовки до наслідків повалення режиму Муаммара Каддафі — головна помилка його президентства.

Байден і Росія

Байден демонструє негативне ставлення до Володимира Путіна і був прихильником жорсткої лінії у відносинах з Москвою після конфлікту в Україні в 2014 році.

Читайте також: Більше половини учасників опитування вважають, що перемога Джо Байдена більш вигідна для України

Робить ставку на особисті відносини

Кандидат в президенти часто спілкується з іншими політиками і зарубіжними партнерами, а також відверто висловлює свої думки в приватних бесід.

Розбагатів після відходу з поста віце-президента США

У 2014 році Байден був одним з найменш забезпечених держслужбовців — Центр відповідальної політики розташував його на 501-му рядку з 505 в рейтингу політиків і чиновників з найбільшими статками.

У 1998-2009 роках річний заробіток Байдена і його дружини Джилл становив менше $ 300 тис. Дохід подружжя виріс приблизно на $ 100 тис. на рік до моменту зільнення Байдена з посади віце-президента, пише The Washington Post.

Байдену вдалося зміцнити своє фінансове становище за рахунок публічних виступів і публікацій. Наприклад, він і його дружина отримали $ 8 млн за публікацію книг.  Байден придбав будинок для відпочинку за $ 2,7 млн, а також знімає особняк, місячна плата за який оцінюється в $ 20 тис.

Читайте також: Чи буде долар по 30 гривень після американських виборів (відео)