1) Психологічний — істотне просідання долара в кінці минулого тижня до рівнів 28,12 / 28,15 на вечір 6 листопада з одного боку — почне провокувати частину відкладеного попиту у тих місцевих покупців і тих нерезидентів, хто може собі дозволити почекати максимально низьких котирувань. З іншого — посилить бажання активно продавати валюту у експортерів, які на фоні зниження котирувань — будуть більш поступливими по курсу на побоюваннях його подальшого падіння. Такий розклад психологічно спрацює на користь гривні на міжбанку.

2) Економічний — у бізнесу проходять розрахунки з персоналом за жовтень, скоро мають бути квартальні сплати податку прибуток. Це змушує клієнтів накопичувати гривню під такі операції, а її дефіцит завжди працює на зміцнення нацвалюти.

Крім цього, 11 листопада — в США відзначають День ветеранів. Це американський вихідний і український ринок по долару буде працювати на ТОМі, що не є цікавим багатьом нашим клієнтам і вони будуть поспішати закрити свої угоди по цій валюті сьогодні-завтра або відразу перенесуть їх на четвер, що може збільшити попит в найближчий час і це вже негативно позначиться на міжбанку.

Відео: Прогноз курсу долара на листопад 2020. Чи очікувати обвалу гривні

3) Політичний — напружена ситуація навколо Конституційного суду, а також інтрига навколо подальшої поведінки Дональда Трампа після підведення підсумків президентських виборів буде впливати на настрої учасників ринків. Як міжнародного, так і українського. І на поведінку пари євро / долар на зовнішніх ринках, що відіб'ється і на курсі євро щодо гривні.

З додаткового — новина про можливе введення карантину вихідного дня в Україні позначиться негативно на поведінці міжбанку, тому що бізнес не розуміє своїх перспектив на найближчий час і частина компаній почне активніше закривати свої зовнішні контракти, а частина — навпаки, зупинить свої операції до більшої визначеності в питанні карантину.

За прогнозами «Мінфіну» в цей понеділок обсяг операцій на міжбанку складе до $ 160-200 млн при укладанні до 530-610 угод.

Курси міжбанку за прогнозом «Мінфіну» 9 листопада буде у межах: долар — коридор 28,05 — 28,30 гривень, євро — коридор 33,10 — 33,70 гривень.

На готівковому ринку цінники в обмінниках фінкомпаній і банків будуть у межах: долар — коридор покупок і продажів 28,00- 28,50 гривень, євро — коридор від 33,00 до 33,70 гривень.

Євро залишиться найпривабливішим інструментом для спекулянтів як за рахунок гри між готівковим і безготівковим курсами на українському ринку, так і за рахунок операцій на міжнародних майданчиках по парі євро / долар.

Котирування готівкового валютного ринку на 10 ранку:

Курс долара в банках: прийом 28,00 — 28,20 і продаж 28,25 — 28,50 гривень.

В обмінниках фінкомпаній: купівля 28,27 — 28,31 гривень та продаж 28,35 — 28,45.

Хочете знати про валюту більше? Стежте за ексклюзивними матеріалами «Мінфіну» в телеграм-каналі