На чому втрачає економіка

«$1 трлн ВВП за 10 років — це нереалізований потенціал нашої країни. $ 1 трлн втратили всі громадяни країни через постійні зміни векторів, незавершені реформи, відсутність довгострокової економічної стратегії, корупції, неефективного управління», — сказав Шмигаль.

Найбільшу частку в цій цифрі займають корисні копалини. За словами голови уряду, правильне використання надр може принести Україні $409 мільярдів.

«В Україні є понад 12 тисяч розвіданих родовищ корисних копалин. І тільки третина з них розробляється. Фактично, це трохи більше 4 тисяч ділянок, які сьогодні знаходяться в розробці», — сказав Шмигаль.

Згідно з результатами аудиту, Україна не використала свій земельний потенціал на $85 млрд.

Читайте також: Куди рухається економіка України і як її перезапустити

«29 років вільне розпорядження землею було обмежене, а отже її цінність була знижена в рази. За цей час у державі зникло 5 млн га землі, розвиток зрошення та інвестицій в сільське господарство було загальмоване на десятиліття, а подекуди зупинено зовсім», — зазначив Шмигаль.

Він повідомив, що за 10 років середня вартість землі сільськогосподарського призначення за один гектар зросте фактично в 5 разів.

Нереалізований потенціал України щодо використання водних ресурсів оцінюється в $12 млрд, лісових — в $40 млрд, повідомив Шмигаль.

Про що сказав президент

Представляючи Національний економічний аудит держави, президент Володимир Зеленський заявив, що «Україна — не хвора. Весь цей час Україна була просто занадто скромна, соромилася мріяти сміливо, мріяти амбітно, була нерішучою, щоб крім найбільшої країни Європи, стати ще й успішною».

Раніше прем'єр-міністр Шмигаль озвучив свій прогноз, що наступного року значні державні інвестиції і підтримка бізнесу дозволить економіці швидко відновлюватися.

Читайте також: Президент оцінив, наскільки економіка України вже постраждала від коронакризи

Падіння економіки сповільнилося

Падіння ВВП України за підсумками дев'яти місяців 2020 року сповільнилося до 5,5%. Про це повідомляється в огляді економічної активності, представленому 5 листопада.

Які сфери економіки зростають Які сфери стагнують
будівництво — активне продовження програми «Велике будівництво» транспортна галузь — залізничні вантажні і пасажирські перевезення, авіація
торгівля — відновлюється попит з боку окремих видів зовнішньоекономічної діяльності на послуги галузі зниження попиту на природний газ
виробництво споживчих товарів тривалого користування сільське господарство — поглиблення темпів падіння через низький урожай
активний розвиток роздрібного сегмента ринку — переорієнтація на внутрішній ринок і зростання заробітної плати

Нагадаємо, в першому півріччі МЕРТ оцінило падіння ВВП в 6,5%.

За підсумками року Мінекономіки залишає незмінним прогноз по скороченню ВВП на рівні 4,8%, в тому числі скорочення ВВП в 4-му кварталі на рівні 3,0%.

Читайте також: Локдаун не потрібен: Співзасновник monobank розповів, як допомогти малому і середньому бізнесу