Основних причин дві:

Із зовнішніх — близька розв'язка по президентських перегонах в США з подальшими двома сценаріями — або сторона, що програла оскаржує результати і відбувається продовження політичного шоу з постійною лихоманкою фондового та інших світових ринків, або — все проходить досить спокійно і тоді ринки швидко заспокоюються.

Поки ж на невизначеності золото вчора зросло і на момент написання статті коштує близько $ 1942 за унцію, подорожчало і срібло до $ 25,2 за унцію. Періодично лихоманить ринок нафти, а курс пари євро / долар перебуває у межах 1,1836 долара за євро.

При цьому ризик моментальної зміни всіх цих цінників на політичних новинах із США зберігається. А ось вчорашні рішення ФРС США про збереження процентних ставок — особливо на ринок не вплинуло.

Відео: Прогноз курсу долара на листопад 2020. Чи очікувати обвалу гривні

Для валютного ринку України невизначеність в США «небезпечна» в частині поводження євро щодо долара, а тому і гривні щодо євровалюти. Коливання євро боляче «б'є» по всім українським компаніям, що працюють з країнами ЄС.

Із внутрішніх — вчорашнє несподіване падіння долара на нашому міжбанку. Просідання котирувань американської валюти відразу на 22 копійки до 28,20 / 28,225 гривень на кінець дня — починає провокувати частину відкладеного попиту у покупців. На побоюваннях короткостроковості здешевлення валюти — вони можуть сьогодні вийти на ринок з купівлею і швидко знову своїми діями підняти котирування.

З іншого боку — ті, хто досвідченіші все ж таки віддадуть перевагу зачекати просяде чи курс й далі і лише потім приймати рішення про свої дії на міжбанку в цю п'ятницю.

Не варто забувати і про тих нерезидентів, які мають достатні запаси гривні та просто періодично виходять на торги з купівлею у той момент, коли курс їх влаштовує.

Невизначеність поведінки сьогодні як покупців, так і продавців — продовжить створювати знервованість серед місцевих гравців на торгах, а також їхні періодичні масовані виходи на ринок, що й буде впливати на курсовий тренд протягом сесії.

При сприятливому розвитку подій (надлишку пропозиції валюти) — ми знову побачимо НБУ з купівлею долара на міжбанку.

За прогнозами «Мінфіну» в цю п'ятницю обсяг операцій на міжбанку складе до $ 140-170 млн при укладанні до 450-560 угод.

Курси міжбанку за прогнозом «Мінфіну» 6 листопада буде у межах: долар — коридор 28,15 — 28,38 гривень, євро — коридор 33,20 — 33,65 гривень.

На готівковому ринку цінники в обмінниках фінкомпаній і банків будуть у межах: долар — коридор покупок і продажів 28,15- 28,50 гривень, євро — широкий коридор від 33,00 до 33,75 гривень.

Котирування готівкового валютного ринку на 10 ранку:

Курс долара в банках: прийом 28,10 — 28,25 і продаж 28,30 — 28,50 гривень.

В обмінниках фінкомпаній: купівля 28,20 — 28,31 гривень і продаж 28,37 — 28,45.

Хочете знати про валюту більше? Стежте за ексклюзивними матеріалами «Мінфіну» в телеграм-каналі