Тут основною причиною знервованості на ринку буде пік напруження пристрастей в президентських перегонах США та можливі наслідки від заперечення їхніх результатів одним з кандидатів.

На момент написання статті у Джо Байдена 264 голоси (треба 270), у чинного президента Дональда Трампа 214. Але не пораховані до кінця результати за кількома ключовими штатами. Трамп вже заявляв про те, що готовий у суді відстоювати свої права і якщо це станеться і підсумки виборів «підвиснуть» на час розгляду цих спорів у судах — фондові, валютні ринки і ринок золота можуть отримати серйозний струс.

Це негайно позначиться на парі євро / долар і на золоті, що призведе до стрибків котирувань євро та цінників по цьому дорогоцінному металу і в Україні. Тому — інтрига поки зберігається. На момент написання статті пара євро / долар перебуває у межах 1,1740 долара за євро, а золото торгується по $ 1910 за тройську унцію. Але в будь-який момент все може кардинально змінитися.

З внутрішніх чинників продовжать працювати:

1) Психологічний — як за рахунок можливих ралі по євро, так і за рахунок вже другого дня поспіль зміцнення позицій гривні щодо долара. Вчора він на міжбанку подешевшав до 28,43 / 28,445 гривень на кінець сесії і не виключено, що сьогодні з'являться бажаючі імпортери його підкупити на «низьких» рівнях. Це може додати попиту на валюту;

Відео: Прогноз курсу долара на листопад 2020. Чи очікувати обвалу гривні

2) Практично витрачена гривня від відшкодувань ПДВ експортерами, що змусить їх активніше продавати валютну виручку і спрацює на користь гривні;

3) Активізуються нерезиденти і «дочки» іноземних компаній в частині покупки дешевої валюти під репатріацію дивідендів і фіксацію грошових доходів від торгівлі з гривневими ОВДП. Це ключовий негативний фактор на валютному міжбанку сьогодні;

4) Поточна діяльність компаній — виплати зарплати персоналу за жовтень, оплата орендних платежів, закупівля сировини, матеріалів і товарів за господарськими операціями бізнесом. Зростання потреби в гривні позитивно впливає на ситуацію на українському міжбанку.

Відсутність активного зростання залишків на коррахунках банків (на ранок четверга 45,78 млрд гривень) — також підстраховує гривню на торгах.

За прогнозами «Мінфіну» сьогодні обсяг операцій на міжбанку складе до $ 170-210 млн при укладанні до 450-580 угод.

Курси міжбанку за прогнозом «Мінфіну» 5 листопада буде у межах: долар — коридор 28,30 — 28,55 гривень, євро — коридор 33,10 — 33,60 гривень.

На готівковому ринку цінники в обмінниках фінкомпаній і банків будуть у межах: долар — коридор покупок і продажів 28,25- 28,60 гривень, євро — широкий коридор від 32,90 до 33,60 гривень.

Котирування готівкового валютного ринку на 10 ранку:

Курс долара в банках: прийом 28,25 — 28,40 і продаж 28,50 — 28,66 гривень.

В обмінниках фінкомпаній: купівля 28,40 — 28,46 гривень та продаж 28,50- 28,55.

Хочете знати про валюту більше? Стежте за ексклюзивними матеріалами «Мінфіну» в телеграм-каналі